Uranila berba grožđa u Zagorju

23.09.2022.

07:08

Autor: Ivica Grudiček/V.K./Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Uranila berba grožđa u Zagorju

Uranila berba grožđa u Zagorju

Foto: Ivica Grudiček / HRT

Zbog ekstremno toplog vremena uranila je berba grožđa. Vinogradari strahuju da bi bobice mogle biti prezrele, pune šećera i niskih kiselina što u konačnici može rezultirati - lošim vinom.

Grožđe je zrelo, nema se što čekati pa brojni Zagorci ove dane provode u vinogradima. Nema brijega s kojeg se ne čuje pjesma.

- Dobra je atmosfera, mi smo kao kolektiv jako složni, a dok nam je najteže, dok je vruće, onda zapjevamo i bere se, rekla je Jalžica Potorić iz Bisaga.

Visoke ljetne temperature i suša rezultirali su ranijom berbom. U Brezničkom Humu ona je dva tjedna prije nego prijašnjih godina. Prinosi su stoga, kaže nam gospodin Tržec, manji.

- Kvaliteta će biti odlična, ali zbog suše količina će biti 15 do 20 posto manja, naglašava Josip Tržec, vinogradar.

No, grožđa ima dovoljno, a mošt će biti odlične kvalitete.

- Zdravo je grožđe, jučer smo nabrali šest prikolica, danas još dvije i to bi bilo to. Danas beremo malconi, a dolje je crno, portugizac, govori Juraj Andrašek iz Brezničkog Huma.

Zdravo grožđe je puno šećera - a ono pak privlači i insekte pa su naši berači na oprezu.

- Treba paziti, ima dosta stršljena i osa, par puta nas je ubola. Srećom nismo alergični, rekla je Jalžica.

Vinogradarima pak insekti toliko i ne smetaju koliko - poskupljenje energenata.

- Sad kad nam dođu novi računi za struju nemam pojma kako ćemo preživjeti, ako je to otišlo gore tri, četiri puta, toliko bi i naša butelja trebala ići gore, ali kome je prodati i tko će to htjeti uopće kupovati, naglašava Josip.

I nije samo struja problem - nema etiketa, butelja ni radnika. Pa Zagorci pomažu jedni drugima - jer ostaviti "grozdje v goricama" - je grijeh.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!