"Urbane intervencije" na najstarijoj osječkoj tramvajskoj postaji

30.08.2022.

07:00

Autor: Željka Živković/V.K./Dnevnik/IMS/HRT

Urbane intervencije

Urbane intervencije

Foto: Dnevnik / HRT

Već četvrtu godinu u sklopu projekta "Urbane intervencije" predstavljaju se umjetničke ilustracije na najstarijoj osječkoj tramvajskoj postaji. Svojevrsna galerija na otvorenom svake godine mijenja postav predstavljajući nove radove mladih hrvatskih umjetnika. 

Povijest kaže kako je Osijek prvi grad u Hrvatskoj koji je davne 1884. godine u javni prijevoz uveo tramvaj. Tada ga je vukao konj, a četrdesetak godina poslije počeo je voziti električni tramvaj. Danas je u gradu ostalo samo nekoliko starih stajališta, a ovo, uređeno prije 84 godine, nema dvojbe - najljepše je. Podignuto je u duhu moderne na jednoj od atraktivnih osječkih lokacija. 

- Povezuje Donji grad s Gornjim gradom u blizini Tvrđe, a isto tako Zagrebačkom ulicom ravno udarate u ovu zgradu iza koje se protežu najljepši i najstariji osječki parkovi iza kojih slijedi prekrasna osječka Promenada i rijeka Drava, pokazuje Grgur Marko Ivanković, Muzej Slavonije, Osijek. 

Godinama je ovo mjesto bilo zapušteno, no prije nekog je vremena obnovljeno. Udruga PLANTaža koja kontinuirano radi na novim osječkim pričama, prepoznala je njegovu vrijednost i mogućnost da se u sklopu galerije na otvorenome promovira urbana kultura na nesvakidašnjim lokacijama. 

- Iako smo počeli onako naivno i entuzijastično, ipak smo došli do nekih konkretnih stvari. Cilj nam je svima isti, a to je da Osijek bude što ugodniji grad za život, što otvoreniji, progresivniji, europski grad kakav i zaslužuje biti, to je isto jedan od razloga zašto urbana kultura i pripada pravim europskim gradovima, a mi smatramo da je Osijek isto na toj listi, naglašava Darija Walter, Udruga PLANTaža, Osijek.

Sve dok ovo tramvajsko stajalište ne bude posve ostakljeno kao nekad i dok ne postane jedinstven galerijski prostor u Hrvatskoj, udruga će na njemu predstavljati nove umjetničke ilustracije. Do sada su se osječkoj publici predstavili Slađana Zubić, Tea Jurišić, Vedran Klemens i Lonac uz čije je radove čekanje tramvaja postalo i - svakodnevni kulturni događaj!Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!