Uređenje Crekvine izazvalo negodavanje

31.01.2021.

07:00

Autor: Klaudia Modrić Plantarić/Regionalni dnevnik/HRT

Kastav

Kastav

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Uređenje Crekvine u staroj gradskoj jezgri Kastva, po mnogima najatraktivnijoj pozornici na Kvarneru, izazvalo je negodavanje nekih tamošnjih stanovnika. 

Omiljena kastavska Crekvina pretvorena je u veliko gradilište. Mjesto gdje je u 16. stoljeću bila crkva, posljednjih godina održavali su se koncerti i predstave. Rušenje stoljetnoga dvoreda ispod kojeg je pronađeno arheološko nalazište nije dobro sjelo lokalnom stanovništvu.

- Na istom tom arheološkom nalazištu planirano je kopanje ukopnih raka za nova stabla na nekoj dubini od metar i pol što znači da grad Kastav izigrava neke zakone RH i uništava kulturnu baštinu grada Kastva i RH, kaže Davor Jurčić. 

Konzervatori ističu kako su iskopi uvijek nepoznanica na ovakvim lokalitetima.

- Već deset godina obnavljamo zidine grada Kastva koje su u čitavom svom perimetru obnovljene na samom lokalitetu Crekvine. Zatvorili smo jedan kasniji proboj, rekonstruirali smo prozorske otvore, kruništa i lijepo smo ožbukali vapnenom žbukom, rekao je Željko Bistrović, konzervator, Konzervatorski odjel Rijeka.

Nadzor nad projektom uređenja kastvske Crekvine, vrijednim 6,2 milijuna kuna, povjeren je Pomorskom i povijesnom muzeju hrvatskoga primorja.

Gradonačelnik ima razumijevanja za lokalno stanovništvo, no ističe da se mora misliti na budućnost.

-Već u građevinskoj dozvoli iz 2016. taj je drvored bio predviđen za skidanje zato što su projektanti vizualno utvrdili da ta stabla idu prema silaznoj putanji. Kad gradite ovakav projekt koji treba trajati idućih 100 godina ideja je bila da se zasade nova stabla, rekao je Matej Mostarac, gradonačelnik Kastva.

A već potkraj svibnja posjetitelji kao i domicilno stanovništvo reći će je li nova Crekvina bila dostojna žrtve stoljetnoga drvoreda.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!