Uređenje maksimirskih jezera

15.12.2021.

17:06

Autor: Dinko Kreštalica/Regionalni dnevnik HTV/HRT/D.S.

Sanacija je počela ovoga ljeta

Sanacija je počela ovoga ljeta

Foto: Regionalni dnevnik HTV / HRT

Iako su maksimirska jezera isušivana nekoliko puta, od 1930. kada su izgrađena, nikada nisu bila sanirana, sve do ovoga ljeta. Nakon mjeseci radova, čišćenja mulja, obnove mostova i betonske konstrukcije danas je u njih opet potekla voda.

Posljednji put su se jezera temeljito očistila prije 20 godina pa se radi o svojevrsnom povijesnom događaju. Voda je potekla, a tek se tijekom idućega tjedna očekuje prelazak vode i u najpoznatije, prvo jezero.


- Očekujemo u sljedećih par dana da će se napuniti jezero, što će ovisiti i o vremenskim prilikama. Što je potok Bliznec, koji opskrbljuje vodom viši, to će biti punjenje biti brže, rekao je voditelj projekta uređenja Maksimirskih jezera Jurica Ambrožić.


- Vratili smo stare vizure koje su nekada bile, napravili smo pravo hortikulturno uređenje oko prvog i drugog jezera te šetnicu, kaže Nika Dolenc, v.d. ravnatelja JU Maksimir za upravljanje zaštićenim područjima Zagreba.


Tijekom isušivanja spašeno je 8000 jedinki riba, 150 kornjača, mnogo školjaka. Spašen je i som kapitalac od 60 kg, a u mulju su pronađeni različiti predmeti, odbačeni bicikl, mobiteli, te bomba iz Prvog svjetskog rata.


- Prostor uz maksimirska jezera se revitalizira, stavlja se u povijesnu funkciju kako bi se otvorile i neke nove aktivnosti i funkcije, najavio je Dean Jaić, pročelnik Ureda za poljoprivredu i šumarstvo Grada Zagreba.


Vratit će se i povijesni dio parka Maksimir: čipkasti most sa slapištem, edukativne staze, te čamci koji će biti atrakcija za posjetitelje kojih kroz godinu ovuda prođe više od 2 milijuna. Oni koji posjete Maksimir već u kasno proljeće moći će vidjeti nove stanovnike Zoološkog vrta.


Davorka Maljković, zamjenica ravnatelja zagrebačkog Zoološkog vrta najavljuje kako će biti otvorene nastambe za dabra te za europskog smeđeg medvjeda, a važnim smatra što se tu nalazi interpretacijski centar zaštićene faune Hrvatske.


Kada se jezera napune vodom u njih će se vratiti sav biljni i životinjski svijet, temeljen na autohtonim vrstama. Jezera će se možda idući put isušivati tek kroz 30-ak godina.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!