Uskoro novo ruho ZOO vrta u Osijeku

07.07.2022.

17:05

Autor: Melita Homa/V.K./Regionalni dnevnik/IMS/HRT

ZOO vrt u Osijeku

ZOO vrt u Osijeku

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Osječki Zoološki vrt najveći je po svojoj površini u Hrvatskoj, a u njemu žive mnogobrojne životinjske vrste. Zahvaljujući novcu iz europskih fondova gradi se i oporavilište za ozlijeđene životinje koje bi nakon oporavka trebale biti puštene u prirodu.

U proljeće iduće godine osječki Zoološki vrt imat će novo, veliko oporavilište za divlje životinje. U većini slučajeva riječ je o pticama, ozlijeđenim rodama i sovama koje će tako imati priliku primiti veterinarsku pomoć i u potpunosti se oporaviti prije povratka u prirodu. 

- To će biti nastambe baš za oporavilište ili kao što sad imamo dva orla kod nas koji ostaju kod nas u trajnom vlasništvu jer su ozlijeđeni i ne mogu nazad u prirodu, pa ćemo te nastambe i za to koristiti, govori Nikica Jukić, rukovoditelj ZOO-vrta Osijek.

Dio oporavilišta je i moderno opremljena ambulanta, kao i spremište i hladnjača za hranu, te sve ono što je potrebno za potpuni oporavak ozlijeđene ili bolesne životinje.

- Dodatno kroz to ćemo dobiti volijere za izletavanje, novih 5 nastambi za smještaj životinja, rekonstrukciju edukativnog centra u ZOO, te specijalizirana vozila za prijevoz hrane i životinja, naglašava Igor Pandžić, direktor UNIKOM-a.

Projekt je vrijedan 6,5 milijuna kuna, od čega je 5,5 iz europskih fondova, a gotovo milijun iz Fonda za zaštitu okoliša. Sa samo 45 tisuća kuna udjela financira ga gradska komunalna tvrtka UNIKOM, čiji je dio i Zoološki vrt. Dobar putokaz kako se putem europskih fondova itekako može oplemeniti i modernizirati najveći zoo vrt u Hrvatskoj.

- Imamo dovoljno prostornih kapaciteta i sigurno da razmišljamo o tome kako unaprijediti same nastambe životinja, proširiti njihova staništa unutar ZOO vrta, a upravo korištenjem EU sredstava, govori Dragan Vulin, zamjenik gradonačelnika Osijeka.

Osječki Zoološki vrt rado je posjećeno odredište već gotovo sedam desetljeća. U njemu žive različiti sisavci, ptice, gmazovi i ribe. Osmišljeni su i zabavni edukativni programi, pa im posjeta ne manjka. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!