Uskoro prvi herpetološki rezervat u Hrvatskoj

17.09.2021.

06:00

Autor: Regionalni dnevnik/IMS/HTV/Sanda Dičak

Vodene kornjače

Vodene kornjače

Foto: Dusko Jaramaz / PIXSELL

Uskoro bi Dubrovačko primorje trebalo dobiti rezervat u Majkovima - Lokve. Bit će to prvi herpetološki rezervat u Hrvatskoj u kojemu će se zaštititi jedino stabilno stanište riječne kornjače, inače vrlo ugrožene vrste.


Lokve u Majkovima jedino su stabilno stanište riječne kornjače u Hrvatskoj. Osim u Lokvama, u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, još su dva njezina staništa - u konavoskom i Stonskom polju.


- Znači Lokve su jedno od najugroženijih staništa, ne samo u Hrvatskoj nego i diljem Europe. Zapravo zbog ovakvih malih lokaliteta imamo priliku sačuvati i očuvati ovu vrstu, istaknula je Gabrijela Šestan iz Zavoda za zaštitu prirode Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.Proglašenjem herpetološkog rezervata osigurat će se pojačani nadzor kako bi se ta vrsta zadržala i očuvala.


- Tu se vrsta očuvala zato što stanovnici nisu bili, ajmo reć invazivni prema njoj, znači postojao je suživot na tom području, kaže načelnik općine Nikola Knežić.


-Područje Majkova je i dosad bilo zaštićeno kao područje ekološke mreže NATURA 2000. Također, i sama ta vrsta riječne kornjače je zaštićena. Ona je strogo zaštićena vrsta i ujedno kritično ugrožena vrsta. Međutim, proglašenjem posebnog herpatološkog rezervata Lokve u Majkovima, mi ćemo dodatno valorizirati i zaštititi ovo područje i očuvat ćemo stanište riječne kornjače, naglasila je Marijana Miljas Đuračić, ravnateljica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim djelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije.U Majkovima pozdravljaju proglašenje herpetološkog rezervata Lokve , nadaju se da će stanište riječne kornjače uspjeti brendirati kao atrakciju pa će turisti dolaziti u selo kako bi otkrili ovu uistinu ugroženu i rijetku vrstu. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!