Dubrovnik: Utrka preko zidina pravi je mamac za trkače

07:00 / 01.05.2022.

Autor: Vicko Dragojević/Dnevnik HTV/HRT/D.S.

Utrka preko zidina

Utrka preko zidina

Foto: Dnevnik HTV / HRT

Zaštitni znak Dubrovnika, zidine, danas su se pretvorile u možda najljepšu trkaću stazu na svijetu. Počeo je DU motion, manifestacija koja je danas počela utrkom preko zidina.


Trkači iz čitavog svijeta dugo su se zagrijavali na Stradunu. Sto najsretnijih spremalo se istrčati utrku po dubrovačkim zidinama.


- Trčat ću preko zidina, ovo je prvi put da sudjelujemo u nečem sličnom i veoma sam uzbuđena, rekla je uoči utrke Andrea iz Rumunjske.  


- Ovo jednostavno morate napraviti, samo jednom se živi, kazala je Eileen iz Irske.


Nakon dvije godine ponovno se održava DU motion. Utrka na zidinama pravi je mamac za trkače.


Bela iz Mađarska navodi da se prijavio prije više od dvije godine, ali sve je propalo zbog COVID-a. 


- Jedva smo dočekali doći u Dubrovnik, kaže. 


Trkači su najprije trčali Stradunom pa preko zidina. Da sve prođe u najboljem redu, pazili su volonteri i Crveni križ.


Dva rastrčana dana Dubrovniku osim velike reklame donose i lijepu zaradu.


- Očekujemo otprilike 2 500-3 000 dolazaka, ovisi i o tome što se dogodilo s pandemijom, pa će možda netko i otkazati. Međutim, najvažnije je da će se gosti zadržati u destinaciji više od pet dana i da će biti otprilike 11 tisuća noćenja. Vjerujem da ćemo, kao i 2019., osjetiti ekonomski utjecaj koji je tada bio 11,5 milijuna kuna, navodi direktor utrke Alen Bošković.


U utrci preko zidina nije se mjerilo vrijeme, jedino je važno bilo završiti utrku. Potom je slijedila utrka najmanjih Dubrovčana, a mališani iz Dječjeg vrtića Gruž potvrđuju da će doći ponovo.


Dubrovački polumaraton održat će se u nedjelju, ipak glavni cilj već je ispunjen: Dubrovnik je velikim slovima upisan na karti trkača u svijetu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!