Utrka "Terry Fox" - borba protiv raka

25.09.2022.

21:06

Autor: Mateja Ribičić/Dnevnik/IMS/HRT

Terry Fox Run

Terry Fox Run

Foto: HTV / HRT

Nakon dvije pandemijske godine ponovno se diljem svijeta održava utrka "Terry Fox", čiji je cilj prikupljanje novca za borbu protiv raka. Sve je započeo Kanađanin Terry Fox koji, unatoč zloćudnom raku kosti i gubitku noge, nije odustajao od trčanja. Njegov "Maraton nade" već godina inspirira milijune ljudi.


U svijetu godišnje od raka oboli 11 milijuna ljudi, a u Hrvatskoj 25.000. Uz brojne entuzijaste koji se već godinama bore za svijet bez raka na stazi dugoj 3 kilometra neki su danas prvi put dali svoj doprinos.   

Pod ovogodišnjim motom "Ne odustajem!" trčalo je oko 2.000 sudionika. Sudjelovati se moglo i hodajući, vozeći bicikl te kupnjom majica.

- Imali smo dvije godine pauze kada se trka održavala virtualno i sad smo zaista sretni i ponosni da smo uspjeli ovu akciju održati, ističe Ileana Cesarec, glasnogovornica utrke.

U 23 godine, koliko se utrka održava, u Hrvatskoj je prikupljeno oko 7 milijuna kuna namijenjenih istraživanju bolesti za koju još nema lijeka. 

- Vrlo sam sretan što sam danas ovdje i što smo zajedno u borbi protiv raka. Ova humanitarna utrka potječe iz Kanade, ali sav prihod od donacija uvijek ostaje u Hrvatskoj, rekao je Alan Bowman, veleposlanik Kanade u Republici Hrvatskoj.

Ove godine novac se prikuplja za Kliniku za dječje bolesti u Klaićevoj.

Damir Eljuga, predsjednik Hrvatske lige protiv raka kazao je da će ta donacija biti iskorištena za liječenje djece koja su oboljela od zloćudne bolesti i za prevenciju komplikacija koje nažalost nastaju zbog takvog oblika liječenja.

Terry Fox svoju je utrku završio prerano, s 22 godine. No njegovo djelo i dalje motivira ljude diljem svijeta na neprestanu bitku protiv najopakije bolesti današnjice - raka. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!