"Užas, tenk bi se tu raspao": konačno obnova prometnice u Samarici

04.03.2021.

08:31

Autor: Marijana Kranjec

Samarica

Samarica

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Bjelovarsko-bilogorska Županijska uprava za ceste ove godine u obnovu lokalnih prometnica ulaže oko 40 milijuna kuna, čemu će se još pridodati državne dotacije i ulaganja općina po modelu pola - pola. Dobra vijest je i da se napokon dovršava prometnica u mjestu Samarica koja je prvi put asfaltirana prije 50 godina, a od tada je samo nužno krpana.

Crkva na brijegu, kuće na obroncima. Za seosku idilu čini se dovoljno. No, do nje treba i doći.


- Užas, tenk bi se raspao po ovoj cesti, kaže nam Zoran Domjan.


I Ana Benković kaže da je asfalt loš.


- Evo, djeca iz Bjelovara kad idu meni, kažu - potrga amortizere, sve živo potrgaju, kaže.


Hoće li sad napokon biti bolje, pitamo je.


- Ooo, da, to sad bude k'o da smo u Zagrebu, odgovara gospođa Ana.


Od prvog je asfalta tu prošlo 50 godina, pa je selo s jedva dvjesto stanovnika bilo uglavnom mjesto iz kojeg se odlazi. Danas uz izgrađenu infrastrukturu ipak očekuju povratak.


- Ne može se spasiti ono što je otišlo iz Samarice, ali pomalo, s dolaskom ceste, vraćanjem ceste, imamo već i dvije obitelji iz Zagreba koje su se doselile u Samaricu, kaže Željko Mavrin, načelnik općine Ivanska.


Prometnica je dio programa Županijske uprave za ceste, a nova duga 2,5 kilometra napokon će je primjereno spojiti s ostatkom županije.  


- Ukupan projekt vrijedi preko milijun eura i to je jedan od najskupljih projekata kad se gleda u spoju tri etape koji se radi u našoj županiji, ističe Damir Bajs, bjelovarsko-bilogorski župan.


Samo u općini Ivanska u posljednjih nekoliko godina izgrađeno je 12 kilometara prometnica, a novi se planiraju i kroz program po načelu pola općina - pola županija i uz pomoć državnih dotacija. Primjerice, kružni tok u općinskom središtu stoji više od milijun kuna, a za veću sigurnost prometa tu je trećinu novca izdvojilo Ministarstvo unutarnjih poslova.  


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!