Uzgoj aronije u srcu Gorskoga kotara

17:09 / 07.10.2021.

Autor: Regionalni dnevnik/IMS/HRT/J.L.

Berba aronije

Berba aronije

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

U srcu Gorskoga kotara, na oko 800 metara nadmorske visine, u jednom od najljepših mjesta, Ravnoj Gori, mlada obitelj Krepenc osnovala je OPG. Odlučili su se za uzgoj aronije i danas imaju više od 1500 grmova te iznimno ljekovite biljke. U proteklih sedam godina uspjeli su dobiti i potporu iz europskih fondova za poljoprivredu.

Dijana i Tomislav Krepenc, vatrogasac i cvjećarica, uz svoje poslove, zbog ljubavi prema biljkama i zdravom životu odlučili su oplemeniti zemlju koju su dobili od djeda.

- Gradsko sam dijete. prva godina je bila teška, ali sada ne bih mijenjala znači , nisam željna povratak u grad. Ovdje je šuma, priroda, puno više mogućnosti, kaže Dijana.  

U Ravnoj Gori sagradili su kuću u kojoj će uskoro urediti radionicu za izradu likera, džemova, melema, voćnih sirupa. Zbog djece, kao i analize tla, izabrali su jednu od najljekovitijih biljaka, aroniju.

 - Izabrali smo je jer je analiza tla pokazala da je tlo u Ravnoj Gori dosta kiselo, objašnjava Tomislav Krepenc.

- Teško je. Treba puno vremena, puno informacija, kako bi proizvod bio što kvalitetniji, što bolji. Dosta je odricanja, ali kad netko nagradi vaš proizvod i usmeno dalje predaje, to nam je najveća nagrada, dodaje.

Ideja se pokazala odličnom jer su nakon početnih 400 sadnica aronije, uz pomoć novca iz europskih fondova zasadili još 1100 i u sedam godina stvorili prepoznatljive i tražene proizvode od toga crnog bobičastog voća. 

Ove je godine urod zbog mraza slab, čak 70% manji nego prošle, no nadaju se da će sljedeće godine berbe biti uspješne, kao što su bile i protekle 2, 3 godine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!