16:37 / 21.12.2021.

Autor: Ante Raić/Regionalni dnevnik/P.F./HRT

Uzgoj božićnih drvaca - svakome boru zna ime

Prodaja božićnih drvaca

Prodaja božićnih drvaca

Foto: Regionalni dnevnik / HTV

Tri su dana ostala do Badnjaka, dana kada se tradicionalno kite božićna drvca. Ekipa HRT-a posjetila je jednu lokaciju na Trnju, na kojoj se dvadesetak godina prodaju drvca, ali i plantažu na kojoj ona rastu.

Igor Orešković već se 25 godina bavi proizvodnjom i prodajom božićnih drvaca. Odveo nas je na svoje imanje u Oborovu nedaleko od Rugvice na kojem se uzgajaju drvca od kojih će jedno možda ukrašavati i vaš dnevni boravak.

- Svakom boru znam ime, zato što živim s njima. I njima treba u prosjeku od 5 do 12 godina da dosegnu tu veličinu koja bi trebala ići u prodaju. Tu je puno rada, puno odricanja. Znači, nije tu samo trgovina, objasnio je Orešković, proizvođač božićnih drvaca.

Nakon što drvce posječe, posade se tri nova, samo kako bi proizvodila kisik. Drvca se prodaju na lokaciji na kojoj se, osim samog odabira jele ili smreke, nalaze i jaslice sa živim životinjama, tako da se može doživjeti i nešto više.

- Nisam baš očekivao da će tu biti janjci. I bilo mi je drago što sam ih hranio, rekao je jeda dječak.

Ponuda drvaca je raznolika, tako da, ovisno o "dubini džepa", svatko može pronaći nešto za svoj dom.

- Dečki su nam složili stalak, nismo imali stalak, fantastično. Jako smo zadovoljni, mi svake godine tu kupujemo, mi smo tu blizu, 300 metara dalje od njih, rekao je jedan od kupaca.

- Ovaj je koštao 300 kuna, to je meni mali bor. Ja inače kupujem od četiri metra, ali ovdje nemaju, ovdje očigledno zbog naselja, niski su plafoni, rekao je drugi kupac.

Jednog od prodavača novinar HRT-a pitao je što ljudi najviše traže.

- Svi traže da iglice na opadaju, da su što uži, visina do dva metra. Nordijska jela je broj jedan po pitanju toga. A silveri pikaju s iglicama, ali se traže radi mirisa, objasnio je Goran, prodavač božićnih drvaca.

Prigodna prodaja drvaca završava na Badnjak, kada će po svoja drvca svi koji su u potrazi za "last minute" popustima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!