Farma magaraca - hobi pretvorili u ozbiljan posao

22.05.2021.

23:07

Autor: Jasmina Grbavec/Dnevnik/B.A./HRT

Marko Tomiša

Marko Tomiša

Foto: Dnevnik / HRT

Bračni par Tomiša u samo dvije i pol godine uspio je hobi vezan uz uzgoj magaraca pretvoriti u ozbiljan posao. U planu im je proizvodnja kozmetičkih proizvoda od magarećeg mlijeka koje je, inače, iznimno cijenjeno i skupo.

Na prostranom pašnjaku obitelji Tomiša u Zamlači pokraj Varaždina živi 35 grla magaraca istarske i primorsko-dinarske pasmine. Ove plahe i pitome životinje prave su maze, imaju svoje rituale i to treba poštovati.


- Sve na našoj farmi je prilagođeno njima, oni znaju točno kada idu jesti. Ako vas nema dvije minute u odnosu na vrijeme kad ih svaki dan hranite, odmah se glasaju, kaže uzgajivač magaraca Marko Tomiša (OPG Infinity).


Hrane se dva puta dnevno - ujutro i navečer. S obzirom na to da su naviknuti na žegu i kamen, ovaj im je komad zemlje podno Ivanščice kao hotel s pet zvjezdica.


30 magarica s ovog ranča godišnje proizvede oko 300 litara mlijeka, a ostatak njihov podmladak posiše. Inače, ovo mlijeko je iznimno cijenjeno i daje izrazito visoke nutritivne vrijednosti, a preporučena dnevna doza za jednog čovjeka je 100 ml.


Magareće je mlijeko također izvrsno za jačanje imuniteta, osobito u djece.


- Dobar je odnos masnih i nezasićenih i višestruko nezasićenih masnih kiselina, povoljan je odnos vitamina C i nekih drugih, recimo, laktoferina, koji povoljno utječe i djeluje kao prirodni antibakterijski čimbenik u liječenju nekih kožnih oboljenja, objašnjava agronom Miljenko Ernoić.


Otkupnom su cijenom ovi ljudi zadovoljni, i kažu - od tog se posla može živjeti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!