Uzgojio Vučedolsku golubicu sinu u spomen

16.11.2021.

17:47

Autor: Eva Čolaković/Regionalni dnevnik/HRT/I.B

Zlatko Menges

Zlatko Menges

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Zlatko Menges i njegov sin Goran bili su branitelji Vukovara. Goran je poginuo u ratu. 30 godina poslije, uz pomoć kolega, Zlatko je u spomen na sina uspio uzgojiti pravu, živu Vučedolsku golubicu koja izgledom gotovo nimalo ne odudara od arheološkog nalaza.

Ljubav prema golubovima Zlatko Menges, pripadnik 204. gardijske brigade, gaji od svoje sedme godine. U njima je našao i utjehu nakon gubitka sina Gorana.

- Od ujaka sam dobio par komada i jedino kad sam u vojsci bio onda nije bilo. I za vrijeme rata je bilo. Golubi su mi uvijek bili ljubav, nadomjestit nitko ne može sina, a s ovim se čovjek mora nositi, kaže ovaj hrvatski branitelj.

Vukovarsku golubicu mira stvorio je upravo njemu u spomen. Ideja je došla iznenada, u crkvi.

- Kad je svećenik rekao: bijela golubica, simbol mira, meni je u tom momentu došao neki klik u glavi i to sam prenio kolegama, prisjeća se.

Rad na ovoj pasmini, nalik glasovitoj Vučedolskoj golubici, simbolu grada na Dunavu, trajao je gotovo dva desetljeća, no uspjeli su.

Izbočena prsa, posebno oblikovana krila i "pernate čarapice" na nogama. Ona treba iz Vukovara u svijet slati poruku mira.

Svi mi koji smo radili na njoj, dali smo svoj obol koliko smo mogli i koliko smo znali. Sad je na njoj da se raširi po cijeloj Hrvatskoj.

Zemlji koja svoju slobodu može zahvaliti upravo čeličnoj snazi svojih branitelja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!