Akcijom trajne sterilizacije protiv nezbrinutih mačaka

09.11.2021.

07:02

Autor: Ana Papec/Regionalni dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Velik broj napuštenih mačaka

Velik broj napuštenih mačaka

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Velik broj napuštenih odraslih mačaka i mačića dugogodišnji je problem grada Varaždina. Jedan od načina borbe protiv nezbrinutih mačaka je kontrola populacije putem sterilizacije. Upravo iz tog razloga gradska uprava nastavlja s akcijom trajne sterilizacije mačaka. 


 

Situacija s napuštenim mačkama u gradu ove je godine katastrofalna - ističe gospođa Jasenka Gott, voditeljica varaždinske Udruge Životni zov, posvećene brizi o mačkama. Trenutačno se skrbi za njih šezdesetak.

- Zima dolazi, teško je, a mi nemamo dovoljno kapaciteta kamo bi s njima. Srce nam puca, teško nam je. Razmišljamo iz dana u dan na koji način i kako da im pomognemo, rekla je Jasenka Gott iz Udruge Životni zov.

Nemarni i neodgovorni vlasnici ostavili su ih na ulici, parkiralištima i u šumama. Životinje su slabog imuniteta te im je potrebna adekvatna veterinarska skrb. Kako bi građane potaknuli na brigu o svojim četveronožnim ljubimcima, gradska uprava odobrila je novčana sredstva za sterilizaciju mačaka.

- Do sada je bilo predviđeno pedeset tisuća kuna, ali ta sredstva su bila potrošena te smo zadnjim rebalansom doznačili još pedeset tisuća kuna, naglasio je gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj.

 - Do današnjeg dana Čistoća je zaprimila 755 zahtjeva za trajnu sterilizaciju mačaka, a dosad je sterilizirano 369 mačaka, rekao je direktor Čistoće d.o.o. Varaždin Zoran Svetec.

U posljednjem javnom pozivu elektronskim putem zaprimljeno je još 186 novih zahtjeva građana. Dobro je podsjetiti - sterilizacija je bezbolan i brz postupak, ističe veterinarka.

- Sterilizacija i kastracija spašava živote što same životinje, što njezinih potomaka, zato što mačke koje se pare i koje se skiću, hodaju okolo bez nadzora su najizloženije zaraznim bolestima, dodala je veterinarka Bojana Čurčija.

Iz grada najavljuju skoru izgradnju skloništa za napuštene mačke, koje bi dugoročno riješilo taj problem.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!