Natjecanje orača u Varaždinu

22.07.2022.

16:44

Autor: Ivica Grudiček/M.M./Regionalni dnevnik/IMS/HTV/HRT

Varaždin: Natjecanje orača okupilo 10-ak poljoprivrednika

Varaždin: Natjecanje orača okupilo 10-ak poljoprivrednika

Foto: Regionalni dnevnik / HTV/HRT

U Varaždinu se održalo natjecanje orača koje je okupilo 10-ak poljoprivrednika. Pokazali su koliko su vješti u oranju, a doznali smo i kako ova suša djeluje na poljoprivredne kulture.

Kako se "bajkeri" hvale svojim motociklima, tako se ratari hvale - traktorima. Poredali su se jutros pored Varaždina te ukrstili plugove u šesnaestom natjecanju orača. A imali smo što i vidjeti - od IMT-a s tridesetak konja, neizostavnog Zetora pa do zapadnih marki traktora od sto i više konjskih snaga.

Ako ste mislili da je oranje "mačji kašalj" - niste u pravu. Potrebne su brojne vještine - od mirne ruke do oka sokolova.

- Najbitnije je imati volju, dobar traktor i plug, no ipak 90 posto ulogu igra plug jer ljudi si zapamte - ore plug, a ne traktor, kaže Davor Pajić, Budislavec.

A treba znati i zaorati - nije bilo lako jer je zemlja na ovim paklenim vrućinama poput asfalta - suha i tvrda.

- Nažalost ovakve visoke temperature bez oborina rade velike probleme i prinosi će sigurno biti manji, rekla je Mara Bogović, organizatorica.

Vrelo sunce i suha zemlja nisu olakšali posao oračima no svi su pokazali da su - profesionalci.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!