Varaždinska županija jedna od vodećih regija u zbrinjavanju izbjeglica iz Ukrajine

23.04.2022.

10:31

Autor: Ivica Grudiček/T.D./Rat u Ukrajini/HRT

Reporter Ivica Grudiček

Reporter Ivica Grudiček

Foto: HTV / HRT

Mnogi su se građani uključili u pomoć Ukrajini. Među njima su i zakupci s varaždinske tržnice. S njima je bio reporter HTV-a Ivica Grudiček. 

Iz žile kucavice grada Varaždina, varaždinske tržnice, nekih se 10-ak zakupaca udružilo i prodaju svoje proizvode.

- Sve što dobiju, to će uputiti u humanitarne svrhe. Uz Grad Zagreb, Varaždinska županija definitivno je jedna od vodećih regija u zbrinjavanju izbjeglica iz Ukrajine. Nesretni rat traje već dva mjeseca. Od prvog dana kada su prvi autobusi stigli, grad Varaždin se uključio. Ljude treba socijalizirati, dati im priliku da osjete taj društveni život grada Varaždina, rekao je Ivica Grudiček u uvodu.

Zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković rekao je da su među prvima otvorili prihvatni centar u maloj dvorani Arene.

- Nakon toga smo s Ravnateljstvom civilne zaštite Republike Hrvatske osigurali Hotel Turist za stalni smještaj raseljenih osoba i nakon toga privatni smještaj prema javnom pozivu Republike Hrvatske koji se također popunjava. U ovom trenutku imamo 150 ljudi koji su sa zelenim kartama koje pokušavamo u što boljoj mjeri socijalizirati. U blizini Hotela Turist 18 djece pohađa školu, nekoliko ih je krenulo u dječje vrtiće. Neki su se javili za rad u Varaždinu što nas veseli u ovoj tuzi koja ih je snašla. Pokušavamo da što manje misle na rat koji ih je zadesio u Ukrajini. Sutra organiziramo uskršnji doručak u Turistu. Osobe koje imaju zelenu kartu imaju besplatan pristup svim ustanovama, rekao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!