Varaždinski klipič, zaštićena delicija, dobila je svoju monografiju

06.05.2021.

18:03

Autor: Sara Badžek/Regionalni dnevnik/HRT/IMS/D.D.

Varaždinski klipič je dobio svoju monografiju

Varaždinski klipič je dobio svoju monografiju

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Ovo hladno vrijeme idealno je za uživanje u toplim delicijama. Varaždinski klipič, zaštićeni proizvod, dobio je i svoju monografiju!

Nema Varaždincima tko proturječiti, samo je jedan, zaštićen, varaždinski klipič.

- Varaždinski klipič je specifičan proizvod koji ima posebnu tehniku miješanja i koji samo tom tehnikom daje specifično pecivo. Mora biti rolan i imati 4 nabora sa svake strane, kod rolanja se stvara tekstura koja tom klipiču daje rahlost, objašnjava Damir Crleni, varaždinski kuhar i suautor monografije.

Usavršio ga je do posljednjeg zrna kima Damir Crleni. Prenio tajne pripreme novim majstorima.

- Kuharice koje tu rade došle su do toga da mogu istovremeno mijesiti dva klipiča i da bude vizualnog identiteta kakav treba biti, dodaje Damir, suautor monografije.

Nema kritika, samo pohvale stižu od vrsnih znalaca.

- To je jedno malo čudo, jer imamo tako jednostavne sastojke, a dobijemo savršen proizvod, kaže Rene Bakalović, gastronom.

Sada ima i svoju monografiju!

- To je sinteza, sukus svih istraživanja koja smo dosad radili s jednim ciljem - zaštite klipiča na europskoj razini. Taj proces je završio, i shvatili smo da bi bila šteta sve te podatke koje smo prikupili ne staviti na jedno mjesto, rekao je Dragutin Vincek, županijski pročelnik za poljoprivredu i suautor monografije.

Bogata tradicionalna kuhinja, devet zaštićenih proizvoda, 4 na europskoj razini. To je Varaždinska županija. A u turizmu 21. stoljeća gastronomija je na listi prioriteta.

- Enogastronomstvo raste nevjerojatno brzinom tako da još nismo svjesni koji je to potencijal, ali je evidentan u brojkama. Upravo su to poželjeli gosti, koji kroz gastronomiju upoznaju hrvatsku povijest, zaključio je Bakalović.

Klipič, mlinci, zelje, trnovečka makovnjača, bučino ulje - tko iz Varaždinske županije ne bi otišao sit i sretan!

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!