Varaždinsko groblje, najposjećenije mjesto u županiji

14.04.2021.

07:00

Autor: Sandra Badžek/V.K./Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Varaždinsko groblje

Varaždinsko groblje

Foto: Marko Jurinec / PIXSELL

Jedno od turistički najposjećenijih mjesta u Varaždinskoj županiji varaždinsko je groblje. Posljednje počivalište Varaždinaca ipak u nečemu zaostaje za ostalim grobljima. Naime, stara grobna kuća premala je i neadekvatna za posljednje ispraćaje. Projekt za novu je spreman. 


Galerija
Varaždinsko groblje, Foto: Sara Badžek/HRT
Varaždinsko groblhe, Foto: Sara Badžek/HRTVaraždinsko groblje, Foto: Sara Badžek/HRT

Želim stvoriti zelene hodnike prema raju - rekao je Herman Haler i stvorio jedno od najljepših europskih groblja. O njemu su kroz godine turistički vodiči ispričali nebrojene priče.  

- Zahvaljujući njemu početkom 20. stoljeća groblje je poprimilo obrise koje ima danas. Uz dvije krilatice - jedna je bila da nikog neće pustiti da bogat ide na onaj svijet, govorio je Dario Čamić, turistički vodič (studeni, 2018.).

Prije nego što je više od 8 tisuća tuja stvorilo glasovito posljednje počivalište - izgrađena je grobna kuća. Složit će se Varaždinci - vrijeme je za nadogradnju prostora. 

- Jako je važno i već je vrijeme. To je sramota za Varaždin ima tako lijepo groblje, a da nema mrtvačnicu kakva treba biti, naglašava, građanin Varaždina.

Epidemija je dodatno ukazala na nedostatak prostora. 

- Ona je sagrađena 1840. godine. Premala je 177 metara kvadratnih tako da smo sada imali ogromnih problema jer se povećao broj ukopa i jedva smo uspjeli to sve odraditi, naglasio je Alen Runac, direktor gradske komunalne tvrtke Parkovi.

Projekt izgradnje nove grobne kuće od dvije tisuće metara četvornih je spreman. Imala bi veliku dvoranu za ispraćaj, natkriven vanjski prostor, a riješio bi se i problem neadekvatne stare mrtvačnice. Spremna je i građevinska dozvola. 


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!