20:18 / 30.12.2021.

Autor: Vicko Dragojević/Dnevnik/HRT

Važno je zvati se Vlaho

Danas se Stradunom orilo samo jedno ime

Danas se Stradunom orilo samo jedno ime

Foto: Dnevnik / HRT

Uoči ispraćanja stare godine, veselo je bilo na Stradunu. Za iduću 1050. Festu svetog Vlaha lokalni tjednik priprema veliku monografiju o zaštitniku Dubrovnika, pa su svi oni koji nose ime dubrovačkog zaštitnika pozvani da sudjeluju u izradi velike milenijske fotografije!

Danas se Stradunom orilo samo jedno ime. Vlaho, Blaž ili Blaženka, svi priznaju - ime smo dobili zbog tradicije, a za milenijsku fotografiju došli su iz Konavala, Župe, Primorja...


- Ja sam po djedu dobio ime. Ali vezan sam za svetoga Vlaha svakako. Imao sam prometnu i kad su se povukle modrice, ostao je sveti Vlaho od modrice. Tako da mi je baš posebno, kaže Vlaho Baule iz Konavala.


- Važno je biti Vlaho i održati tradiciju Feste svetoga Vlaha, i povodom 1050. Feste slikati se milenijski ispred parčeve crkve, poručuje Vlaho Srijemse iz Župe dubrovačke.


- Mame zovu svoje, djecu, "Vlaho", onda se svi okreću... Zanimljivo iskustvo, kaže Vlaho Kljunak iz Konavala.


A sveti Vlaho nježno im je mah'o! Milenijska fotografija snimljena je radi monografije koja će biti objavljena upravo za Festu svetoga Vlaha.


- Mislim da ih je bilo preko 50. Između 50 i 70. Evo mi smo vrijedno to popisivali zato što nam je cilj da svaka osoba - svaki Vlaho, Blaž, Blaženka budu imenom i prezimenom popisani u našem monografijskom izdanju, rekla je Barbara Đurasović, glavna urednica DuLista.


Jedna fotografija koja mnogo znači: svaki Vlaho izdvojio je 5 minuta za vječnu uspomenu, a još jednom se pokazalo da je Dubrovnik grad svetog Vlaha!

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!