Važnost cjeloživotnog učenja

26.09.2022.

19:55

Autor: Danijela Hegediš/Dnevnik/IMS/M.Š./HRT

Važnost cjeloživotnog učenja

Važnost cjeloživotnog učenja

Foto: HTV / HRT

Tjedan je cjeloživotnog učenja. Cilj je podsjetiti na važnost obrazovanja i vrijednost učenja neovisno o starosnoj dobi. Više od 5 posto odraslih u Hrvatskoj je prema posljednjim podacima bilo uključeno u neki program edukacija, što je manje od europskog prosjeka. Brojni program organizirani su diljem Hrvatske, a Bjelovar je bio domaćim svečanog otvorenja na kojem su dodijeljene nagrade zaslužnima.

Matea je specijalistica menadžemanta. Položila je i pedagošku grupu predmeta, radi u Centru za zlostavljanu i nestalu djecu, i u školi. Majka dvoje djece prije dvije godine upisala je i edukaciju iz realitetne psihoterapije, članica je KUD-a. I to nije sve.

- Uz sve te edukacije u slobodno vrijeme sam predsjednica DVD-a u Voćinu. Sve moguće edukacije koje sam prošla, koje su mi se nudile sam položila kako bih bila primjer drugima, kako članovima, tako i djeci da se može postići ono što se želi, kaže Matea Doner iz Voćina.

Za postignuća u obrazovanju odraslih dobila je nagradu Maslačak znanja. Baš kao i Darija te Marinela koja predaje strane jezike u srednjoj školi u Osijeku, i pritom stalno nadograđuje svoje znanje.

- Zbog svoje bolesti više nisam mogla nastaviti raditi u trgovini pa sam se dodatno školovala za upravnog referenta gdje sam sada našla posao s čim sam jako zadovoljna, kaže Darija Buljan iz Našica.

- Znamo da živimo u zaposlenom, ubrzanom svijetu, ali barem bismo trebali naći malo vremena za učenje i usavršavanje, ističe Marinela Boras iz Osijeka.

Prije 15-ak godina samo se 1,5% odraslih dodatno školovalo, a danas njih više od 5%. No i dalje zaostajemo za europskim prosjekom.

To možda promijeni novi način financiranja - vaučeri za obrazovanje, financirani iz europskih fondova, s naglaskom na zelene i digitalne vještine.

- Što zapravo svrstava Hrvatsku u red prvih zemalja EU koje kreću s s tim prilično nepoznatim modelom financiranja. Mislim, mi postajemo na neki način graditelji modela kako će se čak i na razini Europske unije financirati obrazovanje odraslih, kaže ravnatelj Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih Mile Živčić.

Cjeloživotno učenje zbog novih tehnologija postaje način života, i to ne više isključivo među visokoobrazovanima.

Sve su više uključene osobe sa srednjom stručnom spremom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!