Već 12 godina u Zadru se čeka izgradnja olimpijskog bazena

25.11.2022.

12:26

Autor: Melita Šare/Dnevnik/HRT

Ovako bi novi bazen trebao izgledati

Ovako bi novi bazen trebao izgledati

Foto: HRT / HTV

Već 12 godina u Zadru se čeka izgradnja olimpijskog bazena. Uz njega bi bio i manji, za skokove u vodu. Rješenje za njihovu izgradnju pojavilo se nakon Europskog prvenstva u vaterpolu jer je Split odlučio Zadru prepustiti otkup montažnog bazena, a hoće li Zadrani dobiti nove bazene saznat će se na izglasavanju proračuna sljedećeg mjeseca. Ali već na rebalansu ukrstila su se koplja upravo oko bazena.


Dvama manjim zatvorenim plivalištima na dan se koristi više od 500 Zadrana, djece, bolesnika, profesionalnih sportaša i amatera - ukupno više od 40 klubova i udruga. Bazeni su postali malo pretijesni.

- Po urbanističkom planu ovdje dolazi olimpijski bazen, a u nastavku dolazi bazen za skokove u vodu, kaže Denis Karlović, direktor SC-a "Višnjik".

U planu je vanjski, grijani olimpijski bazen dug 50 metara i manji za skakače, dubok šest metara. S početnih 4000 mjesta za posjetitelje, odlučilo se sada za otprilike njih tisuću. Grad Zadar ima građevinsku dozvolu i spremnu svu dokumentaciju.

U prijedlogu proračuna su i inicijalna sredstva za olimpijski bazene. No on bi se financirao europskim novcem, preko državnog proračuna, a  onaj manji za skakače i vaterpoliste pak ne.

- Sportski centar Višnjik ima zadatak ishodovati svu potrebnu dokumentaciju za samu skakaonu i ugradnju te bazenske školjke. Nakon potpisivanja ugovora sportski centar Višnjik imat će obavezu uplatiti u ovoj godini prvu tranšu za samu bazensku školjku. Samim tim dakle preuzet će se obaveza na sebe i za uplatu ostatka bazenske školjke, kazao je Darko Kasap, zadarski pročelnik za graditeljstvo, kazao je Darko Kasap, zadarski pročelnik za graditeljstvo.

Kakve su blagodati bazena za zdravlje - znaju i građani:

- To bi bilo baš lijepo. To smo zaslužili kao grad sporta.

- Ja sam uvijek rado plivao i najvjerojatnije bih išao plivati.

- O, jako lijepo. Kad bi se to dogodilo, bilo bi prekrasno.

Budući da postoji prateća infrastruktura, i solarni paneli te energana, možda bageri na ovu pustopoljinu stignu već dogodine, reći će optimisti. No, s obzirom da je na nedavnoj sjednici rebalansa proračuna bazenska školjka bila glavna tema prijepora, treba tek vidjeti tko će sve u vijeću na izglasavanju samom proračuna za bazene i dići ruku u prosincu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!