Vedran mladim kolegama olakšava ulazak u fotografski svijet

31.03.2023.

17:00

Autor: Saša Užarević/Dobro jutro, Hrvatska/HRT/V.M.

Vedran Tolić

Vedran Tolić

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Fotografiranjem se počeo baviti još u srednjoj školi i na fakultetu novinarstva.

Danas je Vedran poznati fotograf, a posjetila ga je ekipa emisije Dobro jutro, Hrvatska:

- Zanimljiva je priča o tomu kako sam radio za jedne novine: honorar je bio 60 kuna za članak, a kolega mi je rekao ako izađe i fotka da je 120 kuna. To mi je bio mamac da si u srednjoj školi, a poslije na fakultetu budžet pojačam. U dućanu sam za 500-tinjak kuna kupio najobičniji fotić i tu i tamo sam uspio napraviti neku fotku koja bi izašla u novinama. Kako sam upisao novinarstvo, to me obuzelo još više, pa sam krenuo istraživati, čitati literaturu, gledati tutoriale... Onda su roditelji digli krediti od 7 i pol tisuća kuna pa su mi kupili prvi ozbiljniji foto aparat, a ja sam nastavio ulagati u svoje znanje i to me do današnjeg dana jako drži, priča nam Vedran.

Nedavno je objavio novu knjigu o fotografiranju vjenčanja. Na više od 260 stranica, uz tekstove i fotografije, pokušava mladim kolegama olakšati ulazak u fotografski svijet.

- I prije sam volio pisati i biti aktivan na blogu, a dok je bila pandmija korone, odlučio sam sjesti za računalo i krenuti pisati knjigu vezanu za fotografiranje vjenčanja. Prije 15-ak godina je bio problem s literaturom, a ja sam htio napisati smjernice za mlade fotografe koji ne znaju otkud početi, nastavlja Vedran.

Za svakog dobrog fotografa, uz ljubav, potrebno je i mnogo rada, a svoje znanje Vedran rado dijeli s drugima - na svojem blogu daje besplatne savjete, a dosad je održao i mnogobrojne radionice.

- Mislim da je privilegija u Hrvatskoj živjeti od fotografiranja, a s obzirom na to da sam ja dijelom bio i u novinarskim vodama, prirodno mi je da znanje koje imam podijelim s ljudima. Na blogu svako malo objavim nešto s ciljem da pomognem ljudima i da ih potencijalno usmjerim. U dvije godine sam održao tri radionice kroz koje je prošlo oko 60 fotografa iz cijele Hrvatske, a sad dolaze i iz Bosne i Hercegovine. Znanje je tu da se dijeli, i gledam da to radim maksimalno koliko mogu, zaključuje Vedran.

Tražeći dobar fokus Vedran Tolić će sigurno napraviti još mnogo lijepih i nezaboravnih fotografija.

Galerija
Rad Vedrana Tolića, Foto: Dobro jutro, Hrvatska/HRT
Rad Vedrana Tolića, Foto: Dobro jutro, Hrvatska/HRTRad Vedrana Tolića, Foto: Dobro jutro, Hrvatska/HRTRad Vedrana Tolića, Foto: Dobro jutro, Hrvatska/HRT

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!