Velik dan za Liku, ali i cijelu Hrvatsku

23.05.2023.

17:32

Autor: Hrvoje Matejčić/Mario Kurevija/Regionalni dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Ljepote Like

Ljepote Like

Foto: Tomislav Miletic / PIXSELL

Obilježava se 30. obljetnica ustroja Ličko-senjske županije i dvjesto godina od rođenja doktora Ante Starčevića, hrvatskoga velikana ličkih korijena. Ličko-senjska županija najveća je hrvatska županija koja obuhvaća 9. 46 posto teritorija, a prema posljednjem popisu stanovništva u njoj žive 42 893 stanovnika.

Božena SAD zamijenila Likom 


Božena je rođena u Kanadi. Liku je upoznala kao gošća na jednom vjenčanju na kojemu se zaljubila u svog budućeg supruga - Slavonca. I dok se mnogi iz Like iseljavaju, ona se doselila, u kako kaže, najljepši dio Hrvatske.

- Mi smo naučeni u Kanadi voziti se po sat vremena, sat i pol do jezera, a ovdje imamo i Jadransko more. I brda i sve prekrasno, rekla je doseljenica iz Kanade Božena Valinčić.

Kupila je kuću i otvorila restoran. U planu je da se cijela obitelj preseli iz Vancouvera.

Imala je problema s hrvatskim poslovnim rječnikom, administracijom. Što je u Kanadi jednostavno, kaže, ovdje je dosta komplicirano, no gotovo svi su spremni pomoći.

Ličani spremno dočekuju ono što im budućnost donosi


I rođena Ličanka Iva rado bi ostala u Lici.

- Nakon što završim studij, svakako se mislim vratiti u Gospić ako mi se omogući posao. Voljela bi tu ostati živjeti, naglasila je Iva Štimac.

Lici je nekada nedostajalo radnih mjesta koja nisu vezana uz državnu upravu, danas se taj trend mijenja.

- Mislim da nam treba više vizije jasnih ciljeva, svi koji su mjerodavni za realizaciju tih ciljeva i idu prema njima, organizirano i uz potporu administracije na svim nivoima, kazao je Nikola Vidaković, Agro Velebit.

- U protekle dvije godine pokrenuli 150 projekata koji su u različitim fazama realizacije, i možemo kazati da smo definitivno na putu koji će dugoročno uroditi boljoj demografskoj obnovi Ličko-senjske županije, samim tim i razvoju gospodarstva, poručio je ličko-senjski župan Ernest Petry.

Sve se više usmjeravaju na turizam - nije to ni čudno jer četiri su, od ukupno osam hrvatskih nacionalnih parkova, na ovome području.

- Imamo veliki broj gostiju iz Koreje kojih nismo imali opće prošle godine, ali evo možemo se pohvaliti ovaj mjesec imamo jako veliki broj američkih gostiju, dodao je direktor TZ-a Ličko-senjske županije Ivan Radošević.

Velik je ovo dan za Liku, ali i cijelu Hrvatsku.

- Danas obilježavamo dvjestotu godišnjicu rođenja Ante Starčevića, rekla je Tesa Bosnić, OŠ Šime Budinića, Zadar.

 - Ante Starčević je otac domovine. Što to znači. Pa da se borio za svoju domovinu, dodala je Nika Begonja, OŠ Šime Budinića, Zadar.

Ponosni na svoju prošlost Ličani spremno dočekuju ono što im budućnost donosi.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!