Veliko uređenje Dravske park šume

07:30 / 11.03.2022.

Autor: Regionalni dnevnik/IMS/HTV/Danijela Bratić Herceg/E.P.C.

Kreće veliko uređenje Dravske park šume

Kreće veliko uređenje Dravske park šume

Foto: Regionalni dnevnik/IMS/HTV / HRT

Varaždinci imaju sreću da njihov grad leži tik uz šumu i rijeku Dravu. A Dravska park šuma višestruko je zaštićeno područje. Ono što je još važnije - ta su zelena pluća grada napokon dočekala opsežnije uređenje.


O uređenju, zaštiti i interpretaciji prirodnih vrijednosti varaždinske Dravske park šume brine se županijska javna ustanova. Nakon gotovo 5 godina, odobren im je "Projekt uređenja edukativnog igrališta" vrijedan 600 tisuća kuna. Uz brojne radove, obnovit će se devastirani edukativni šesterokut.

- Obnova njegove drvene konstrukcije, postavljanje desetak novih infoploča o šumskom ekološkom sustavu i važnosti njegovog očuvanja, postava novih edukativnih elemenata vezanih uz prepoznavanje stabala koja možemo vidjeti u ovom dijelu šume, određivanje starosti stabala, šumskog slušala, svirala, najavila je Sanja Kopjar, ravnateljica Javne ustanove "Priroda Varaždinske županije".


Ova će šuma biti pravo mjesto za igru, zabavu i učenje. A da bi radovi na igralištu mogli početi, treba urediti okolni šumski prostor. Stoga su na terenu djelatnici Hrvatskih šuma i stručnjaci. Jer u neposrednoj blizini je botanički spomenik prirode - skupina stabala bijelih topola, starih oko 150 godina. Za početak, treba utvrditi njihovu vitalnost.


- Da vidimo kakav je daljnji tijek tih stabala, da li će se neka stabla ukloniti. Ali s obzirom da se nalazimo u tom lokalitetu koji želimo zaštititi, moramo maksimalno uložiti trud i znanstvene metode da bi sa svim mjerama što više stabala ostalo na rastu, ističe ing. Robert Sambolek


Najprije se obavlja vizualna procjena, a kad je nešto sumnjivo, koristi se i suvremena tehnološka pomagala. 


- Možemo detektirati neke generalne simptome i ono što je vrlo jasno uočljivo za stabla, onda u tom slučaju u principu donosimo vrlo brzo odluku. Međutim, ono što je sumnjivo, a ne možemo potpuno utvrditi, za to koristimo suvremene metode da bismo razriješili nedoumice, objasnio je dr. Nikola Lacković. 


Radovi na uređenju ovog dijela šume potrajat će do kraja godine. A grad Varaždin najavljuje postavljanje videonadzora kako bi se spriječila devastacija.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!