Roman ručno izrađuje cipele - kvalitetne, udobne, šarene...

14.04.2022.

10:37

Autor: Kod nas doma/HRT

Sasvim posebne cipele

Sasvim posebne cipele

Foto: HRT / HRT

Roman Steidl ručno izrađuje cipele. Kvalitetne, udobne, šarene, vesele i vrlo posebne.

Roman Steidl ručno izrađuje cipele. Ideja mu je došla prije desetak godina.

- Sjedim u sobi, bila je zima, imao sam ličke čarape, i gledam ih kako idu u obliku stopala. I onda se zapitao kako bi bilo da sebi cipele napravim po obliku stopala - prisjeća se Roman.

Prve i druge napravio je odokativno, po svom nahođenju. Postupno ih je dorađivao, tražio, kako kaže, neke cake, eksperimentirao sa šablonom...

- Kad ih radim, najčešće me furaju na srednji vijek. Kažem kao da je fakat tad možda postojao neki ludi postolar koji radi takve spaljene cipele za dvorske lude ili slično - šali se.

Gornji dio cipele ima vanjski i unutarnji dio. Vanjski dio spaja s unutarnjim dijelom, između stavlja vuneni filc kako bi peta bila ojačana, a noga stabilnija. Gazište također reže po šabloni. S unutarnje strane stavlja kaučuk gumu s blago povišenom petom, kako bi cipela bila što udobnija. I onda sve to presvuče kožom.

- Kad ih radim, uvijek dobivam nekakve nove ideje, tako da do sada nisam stigao napraviti dva ista para - kaže.

Najbitnije kod izrade tih cipela mu je, kaže, da budu izdržljive, kvalitetne i udobne. Dizajn se nekome može sviđati ili ne sviđati, ali prvenstveno stavlja naglasak na kvalitetu.

- Sebi sam napravio nekoliko para i nosim ih jer su mi fora, ali sam ih nastavio raditi dalje. Stvarno ne znam zašto. A možda kao neka simbolika kretanja, ili način kako hodamo kroz život. Onako da bude šareno, veselo, opušteno, asimetrično - smije se majstor Roman.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!