Blagdan je svetog Martina, koji se slavi i kao dan mladog vina i vinogradarske tradicije. Veselo je večeras diljem zemlje, a našu je ekipu put odveo u kastavski kraj, nedaleko od Rijeke. Krstilo se vino i nazdravljalo trudu i radu, uz želju da i u idućim godinama loza obilno rodi.
Kad zamiriši na hladnije dane, zna se, vrijeme je za Martinje. Otvaraju se prve bačve vina. Uz šaljive stihove i zdravicu, sv. Martin daje blagoslov.
- Malo neobično kumstvo, ali i najlakše do sada. Ništa ne košta, a lijepo se pije. Rekli bi naši stari "ni vino od loze za glavu od koze, vino treba znat pit, a ne prit doma pijan k'o prasac", rekla je Velinka Saršon, kuma mladoga vina.
Običaj je ovo vinara i vinogradara širom zemlje. Slavi se dobra godina, nazdravlja idućoj.
Kastav i vino priča su stara stoljećima, a njihova belica, inače mješavina sortnih vina, ponos svake konobe.
Sadila se loza nekoć puno više - jer nije to lagan posao.
- Vinograd traži slugu, a ne gospodara, slugu, ali ja se ne dam, kaže Damir Jurčić - Rošo, vinar.
Trud se isplati, a lijepo je nakon toga i nešto fino pojesti.
Spojilo se na Martinje društvo, pjesma, tradicija. Pa živili do drugoga ljeta.