Vidovečki gibanik - težački kolač

10.07.2022.

07:00

Autor: Sara Badžek/Regionalni dnevnik/HRT/I.B

Gibanek

Gibanek

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Važan dio turističke promidžbe je i gastronomija. I Varaždinska županija mami cijelom paletom domaćih, zaštićenih proizvoda. Iz kolijevke varaždinskog zelja, Vidovca, stiže - vidovečki gibanik - težački kolač.

Kakve u pjesmi - pjesma - žene, takve u pripremi kolača - vješte i entuzijastične. Znaju svaku tajnu dobrog gibanika.

- Tajna je, odnosno njegov fini okus je u domaćim namirnicama. Nekad i danas nastojimo imati sve domaće, do sira, mlijeka, putra, hajdino brašno naravno, bez toga ništa, rekla je predsjednica Udruge žena općine Vidovec Ivanka Lonjak.

Ponosne - počastile su njime Varaždince. A tko je želio - mogao se okušati u pripremi.

- Priprema je zahtjevna jer se gibalo treba pripremiti, žemlje u mlijeku natopiti i samo gibalo je rijetke strukture, objašnjava Ivanka Lonjak.

Težački kolač, ukorijenjen u tradiciji vidovečkog kraja, i danas je neizostavan dio svih proslava. Od 2014. zaštićen jamstvenim žigom.

- Naš sljedeći korak je da ga zaštitimo na europskom nivou, ističe načelnik Vidovca Bruno Hranić.

- Ponosni smo na naše proizvode, pratimo ih financijski i kroz pripadajuću literaturu, rekla je zamjenica varaždinskog župana Silvija Zagorec.

Pa bi tako i vidovečki gibanik do kraja godine mogao dobiti svoju monografiju. U vrijeme kada sve manje znamo što jedemo - domaće namirnice i jela sve više dobivaju na vrijednosti.

- Zadnjih 10 - 15 godina imamo veću sklonost prema domaćem, ponukani hranom koja se skriva pod svakakvimm deklaracijama, a većinom ne odgovaraju kvaliteti proizvoda i normalno da ljudi preferiraju domaće, tradicionalno, ističe županijski pročelnik za poljoprivredu Dragutin Vincek.

A takvim proizvodima varaždinski kraj ne oskudijeva.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!