Vina iz bilogorskog kraja sve kvalitetnija

14.09.2022.

07:00

Autor: Sani Lukić/Regionalni dnevnik/IMS/M.Š./HRT

Grožđe u bilogorskom kraju

Grožđe u bilogorskom kraju

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Zbog dugotrajne suše i visokih temperatura, ranije nego inače, počele su berbe u vinogradima u bilogorskom kraju. U posljednjih 20-ak godina u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji mnogi su posadili nove vinograde s kvalitetnim sortama, pa su i vina iz tog kraja sve kvalitetnija.

Puni su grozdovi u vinogradu obitelji Gregl na padinama Bilogore u Jabučeti, nedaleko od Bjelovara. Godina s puno sunca dala je odlične omjere kiselina i sladora pa je berba obećavajuća. 

- Godina je bila dosta dobra, evo zaobišle su nas elementarne nepogode kao tuča i ostalo, bilo je nešto malo suše, sad pred zadnje je počela padati kiša pa smo bili prisiljeni ranije brati, ali uglavnom zadovoljni smo, rekla je Anita Bakran Gregl iz Bjelovara. 

Ovdje je riječ o relativno mladim vinogradima, a grožđe je zdravo pa ga berači s lakoćom ubiru.

- Vrhunska godina, vrhunska i po kvaliteti grožđa i po sladoru. Sve je ful. Lako se bere, lako će se i piti poslije. Bitno je sada, podrum. Kad fermentira, to je bit, to je najbitnije. Njega paziti, maziti, govori berač Darko Đelkovčan

A za taj dio posla zadužen je vlasnik, strastveni vinogradar, podrumar i vinar, četvrti naraštaj obitelji koja nastavlja tradiciju.

- To je ljubav još od pradjeda, djeda i oca, ja sam samo nastavio tu priču. Hobist ima negdje oko dvije tisuće trsova , oko tri, tri i pol tisuća litara vina "Žuti muškat", Chardonnay te Kerner, kaže vinar iz Jabučete Željan Gregl

Ovaj vinar i drugim će bilogorskim vinogradarima pomoći da dobiju vrhunsku kapljicu.

- I naša Bilogora, gdje se sada rade jako prekrasna vina, čak i na međunarodnim takmičenjima osvajamo odličja i to znatna, čak smo i šampioni izložbi, tako da mislim da pratimo trendove koji su u Hrvatskoj, dodaje. 

Lanjskog je vina ostalo tek za nazdraviti s prijateljima, beračima i obitelji, a svježi bi mošt - u rukama ovoga majstora koji se okitio brojnim medaljama - ponovno, kada postane vino, mogao donijeti nove medalje. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!