19:37 / 22.01.2021.

Autor: Dnevnik/HRT/D.D.

Vincekovo bez tradicionalnih proslava, no trsovi su zaliveni i počašćeni

Foto: Denvnik/HRT

Foto: Denvnik/HRT

Foto: - / HRT

Blagdan je svetog Vinka ove se godine zbog pandemije neće obilježiti tradicionalnim proslavama u vinogradima, no mnogi su vinogradari obišli vinograde, zalili trsove te ih darivali domaćom kobasicom.
Blagdan je svetog Vinka, jednog od najvećih zaštitnika vinara i vinograda. Popularno „Vincekovo" ove se godine zbog pandemije neće obilježiti tradicionalnim proslavama u vinogradima. No mnogi su vinogradari obišli vinograde, zalili trsove te ih darivali domaćom kobasicom ili špekom.

➡️ Obroci za pamćenje
➡️ Duga, teška zima u kninskim selima
➡️ Varaždinska kupališna torta tajnog recepta  

Ovako se danas u vinogradima molilo za bolji urod i zaštitu od mraza, tuče i bolesti koji im mogu naštetiti.

- Kitili su se trsovi kulenom i kobasicom da bi grozdovi bili bogatiji, priča Renata Waldman.

- Na taj način prizivamo božju providnost da nam olakša sve vinogradarske poslove da ne kažem muke, kaže Mladen Alpeza, glavni tehnolog Erdutskih vinograda.

Nije ovo lak posao. U rezidbi radnik u 8 sati čak 4000 puta stisne škare.

- Rezidba je važna da otklonimo te stare rodne grane i da ih obnovimo s novim rodnim granama što će roditi, kaže Đuro Kvaka.

U redovima 1850 kilometara iz kojih se lani proizvelo više od 3 i pol milijuna litara.

- Mi bismo željeli samo da se ponovi 2020. godina. Naravno, da ne s ovom pandemijom, ali vinogradarska i vinarska neka bude kao 2020.-ta. i mi ćemo biti presretni, kaže Pero Grgić, član Uprave Erdutskih vinograda.

- Očekujemo stvarno jednu odličnu godinu i za bijela i za crvena vina, kaže Damir Risner, enolog Erdutskih vinograda.

- Nema ništa krepkije u ovo doba što se može izvrsno sljubiti s našom erdutskom graševinom i našim drugim vinima, nešto što vas može grijati i držati za cijeli dan,  kaže Hrvoje Pavić.

Kad već nema toliko druženja kao inače na vinceškama nadaju se većoj proslavi - dogodine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!