Vinkovačka Spačva postala učionica za studente

08.03.2021.

07:05

Autor: Zrinka Perić/T.D./Dnevnik/HRT

Spačva i studenti

Spačva i studenti

Foto: Dnevnik / HRT

Vinkovački drvni div - Spačva, ovih je dana postao učionica za studente šumarstva i drvne tehnologije iz Zagreba. U sklopu europskog projekta "Razvoj i provedba stručne prakse na studijima Šumarskog fakulteta", 13 je studenata dobilo priliku iz prve ruke naučiti sve o furniru, peletima i obradi trupaca. 

Kroz stotine ruku prođe drvo od guljenja kore do gotovih vrata. 

O tome su Dorijan i Kristina učili na fakultetu, ali kako to izgleda uživo, vidjeli su tek u vinkovačkoj Spačvi. 

- Mi smo samo imali teoriju brojeve a sad vidimo u pogonu tehnološki slijed od pripreme do finale, govori Dorijan Pijalović, student 4. g. diplomskog studija na Fakultetu šumarstva i drvne tehnologije Sveučilišta u Zagrebu.

- Ono što smo naučili na faksu sad smo ovdje počeli primjenjivati i to je baš jako korisno, ističe Kristina Pavelić, studentica 4. g. diplomskog studija na Fakultetu šumarstva i drvne tehnologije Sveučilišta u Zagrebu.

Vinkovački drvni div ovih je dana učionica za studente šumarstva. Praksu vrijedno odrađuju u prašini i uz buku radnih strojeva. 

- Lakše je jer je studentima lakše shvatiti znači tu smo na licu mjesta u svakom trenutku puno je lakše pokazati neki primjer, objašnjava Branimir Šafran, profesor na Fakultetu šumarstva i drvne tehnologije Sveučilišta u Zagrebu.

Mladim studentima uvelike su pomogli i radnici Spačve. Pitanja je, kažu, bilo mnogo.

- Bili su jako zainteresirani oko sortiranja seljačkog poda i brzo su shvatili sve što im se objasnilo, govori Danijela Kandor, radnica u Drvnoj industriji "Spačva", Vinkovci.

Seljački podovi, vrata i peleti iz Vinkovaca putuju u cijeli svijet. Žele se pomladiti stručnjacima.

- Redovno primamo pripravnika sa završenim drvnim fakultetom nažalost mislim da nema nikog iz ovog kraja li mi smo otvoreni tko god dođe, ističe Anđelko Dobročinec, Drvna industrija "Spačva", Vinkovci. 

- Ako ne bude bilo posla u blizi vjerojatno ćemo se odlučiti prema Slavoniji, govori Kristina Pavelić.

Nakon prakse u Spačvi spremni su za tržište rada i sigurni u to da se u budućnosti žele baviti upravo poslom u drvnom sektoru. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!