Vinska Liga prvaka stiže u Istru

20:13 / 24.05.2022.

Autor: Klara Dujmović/Dnevnik/P.F./HRT

Ocjenjivanje vina Concours Mondial de Bruxelles

Ocjenjivanje vina Concours Mondial de Bruxelles

Foto: Dnevnik / HRT

Jedno od najprestižnijih svjetskih ocjenjivanja vina Concours Mondial de Bruxelles, iduće godine dolazi u Istru. Ono što je Liga prvaka u nogometu, ovo je natjecanje u vinskom svijetu. Velika vijest za nas objavljena je na svečanosti u Cosenzi u talijanskoj Kalabriji, koja je bila domaćin ovogodišnjeg natjecanja. Tamo je bila i ekipa HRT-a.

Kalabrija se naziva i kolijevkom talijanskog vinarstva. Počeli su ga ovdje uzgajati Grci. Danas ona čini samo 2% ukupne talijanske proizvodnje. No vina su sve bolja, velika se pozornost posvećuje autohtonim sortama. Čini to i obitelj Stancati čija vina stižu do Japana i SAD-a.

- Kad sam započinjao posao, bilo nas je u ovom kraju samo osmero. danas je 60 vinara. Počeli smo sa 100.000, danas imamo milijune boca. Dobrano se napredovalo, no može se i više. Treba raditi na promidžbi naših vina, rekao je Demetrio Stancati, vinar u Cosenzi.  

Izvrsna prilika za to - upravo je ovo svjetsko ocjenjivanje vina. Na njega je stiglo oko 350 kušača i uzorci vina iz cijeloga svijeta.

- Svijet vina može biti zbunjujući, a ovakva natjecanja daju uvid u to što se proizvodi, rekla je Karina Aggarwal, enologinja iz Indije.

S nestrpljenjem su se kušala vina, ali i čekala objava tko je iduća zemlja domaćin. To se moglo nasluti u prikazanom kratkom filmu.

- We be in Poreč, In Istra, Croatia, proglašen je domaćin.

Domaćinstvo je službeno preuzeto; iduće se godine svjetska vina ocjenjuju sredinom svibnja u Poreču.

- Vidimo da su ovdje zastupljeni degustatori iz 42 države, preko 8000 uzoraka vina. dakle to je veliki plus za Istru i mogućnost da Istra predstavi svoje blagodati čitavom svijetu, rekao je istarski župan Boris Miletić.

Dio tih blagodati mogao se vidjeti i kušati na tradicionalnom istarskom ručku.

- Uživala sam u vašim vinima, voćna su, svježa. Hrana je izvrsna, rekla je Marie Thomas, vinarka iz Francuske.

- Veselim se odlasku u Hrvatsku. Znam da imate dobra vina, i mnogo toga sam čuo o vašoj tradicionalnoj gastronomiji, istaknuo je James Gray, novinar iz SAD-a.

Concours Mondial de Bruxelles svake se godine održava u drugoj zemlji. Poreč se tako našao u društvu velikih imena poput Lisabona, Bordeauxa, Valencije, Palerma.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!