Više od 500 godina živi najstarija platana u Zagrebu

07.08.2022.

07:00

Autor: HRT/Radio Sljeme

Najstarija platana u Zagrebu

Najstarija platana u Zagrebu

Foto: Radio Sljeme / HRT

U dvorištu dvorca Junković nalazi se najstarija i najveća platana grada Zagreba i jedna od najstarijih u Hrvatskoj. Promjera dva metra i deset centimetara, visine preko 50 metara, živi već 500 godina i svojim impozantnim izgledom oduzima dah.

Pod njezinom raskošnom krošnjom kriju se neke od najljepših uspomena koje brižljivo čuva Melita Merlin.

- Ispod platane je raslo uvijek puno jaglaca, to je bilo u proljeće, pa smo onda brali te jaglace, ma bilo je tu u susjedstvu djece, uvijek je bilo veselo, kaže Melita.

A uz nju, o platani s puno truda i ljubavi brine njen sadašnji vlasnik Tomislav Čepelja koji kaže kako to svakako nije jednostavan posao, pa im u održavanju pomažu Javna ustanova Maksimir i Zrinjevac. Jer ipak, toliko grandiozno stablo otpušta ogromnu količinu dijelova.

- Ona je drvo koje ima specifičnu koru koja se linja, tako da imate jako puno kore svake sezone, ali vidite, sad kad je ona u ovom punom rastu, u vegetaciji, e onda je to ljepota za koju se isplati koji put i malo vremena izgubiti, ističe Čepelja.

O starosti, veličini i obilježjima platane svjedoči studija Šumarskog fakulteta, a proglašena je i zaštićenim spomenikom prirode.

- Radi se o azijskoj platani, Platanus orientalis, kod nas u Hrvatskoj javljaju se tri vrste, uglavnom - Azijska platana, Američka platana, Platanus occidentalis i Javorolisna platana koja je hibrid između te dvije. Poznato je da su platane dugovječna stabla. Tako, recimo, u Grčkoj postoje stabla platane koja su stara i preko 2400 godina. Platana je jako otporna vrsta, i na hladnoću, na sve vremenske uvjete, i na gradsko zagađenje, rekao je Saša Banić iz Javne ustanove Park Maksimir.tetan hlad.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!