Vitalni stogodišnjak otkrio tajnu dugovječnosti

09.01.2023.

07:00

Autor: HRT

Juraj Maček

Juraj Maček

Foto: HTV / HRT

Točno jedno stoljeće života proslavio je Juraj Maček. Živi u zagrebačkim Mlinovima - jubilarku je bio red proslaviti - stigla je na rođendan i HTV-ova ekipa!


Juraj Maček rođen je na današnji dan prije točno sto godina. I dalje je vrlo vitalan i aktivan - tako da je na druženje sa susjedima, prijateljima i rodbinom u Mjesnom odboru Mlinovi stigao - pješke.


Kako mu je otac bio postolar, Juraj je trebao nastaviti obiteljski posao.


- Ja sam volio žandare jako. Jer su lovili one koji su krali kokoši. I kad sam vidio žandare da idu sam bio sretan jako, ja sam rekao: Tata, ja ću biti žandar. A tata je rekao, ne, imaš lijepo radionu, dobro radiš već. Međutim, otac mi je umro u 50-oj godini, prisjećao se Maček.


Juraj ipak nije postao žandar. Nakon Drugog svjetskog rata kao vozač hitne pomoći obišao je cijelu bivšu državu.


- Čak i na Kosovu sam bio, cijelu Liku sam prošao, pacijente sam vozio. Jer, oni koji su bili umirući, vozili su se da umru kući, rekao je slavljenik.


A unatoč pet srčanih udara, Juraj se i dalje ne da, o čemu svjedoči i njegova unuka, koja mu je za rođendan ispekla i razrezala tortu.


- Najviše voli ići u crkvu, nedjeljom obavezno na misu. Sve što treba obaviti za doktore, pretrage, on radi apsolutno sam, tako i da doktori ostanu u čudu kako je netko od sto godina došao sam, kazala je Valentina Vričić.


Slavljenik zna i u čemu je tajna dugovječnosti - kao najvažniju stvar ističe svakodnevno kretanje.


- Ne treba se zapustiti i ležati samo. Jer vi ako imate auto stari i ako ga tjerate, on će dugo još ići. Ali ako ga zapustite u garažu i dođete za par mjeseci - gotovo je. Tako i čovjek isto, poručio je stogodišnjak.


A osim fizičke aktivnosti, svima koji žele dugo živjeti savjetuje da prestanu pušiti i piti alkohol.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!