Vjenčani buketi prešani u slike

13.12.2022.

09:31

Autor: Nika Jelavić/V.K./Dobro jutro, Hrvatska/HRT

Vjenčani buketi prešani u slike

Vjenčani buketi prešani u slike

Foto: HTV / HRT

Priroda i njezine ljepota vječna su joj inspiracija. Obožava cvijeće, pa je odlučila pronaći način kako ga očuvati i pretvoriti u trajnu uspomenu. Tako se prije dvije godine rodila ideja o prešanju buketa. 

- Tako sam iz obiteljskog vrta uzela nešto cvijeća, nazvala sam kumu, tamo sam kod nje iz njenog vrta uzela cvijeća te sam počela s prešanjem samog cvijeća. Onda je ta prijateljica bila na vjenčanju kuma. Ja sam joj predložila da prešamo mladenkin vjenčani buket, da vidimo kako će to ispasti. Tako se rodila ideja za preseljenjem vjenčanih buketa, sjeća se Danijela Ninić.

Mladenke joj se prije vjenčanja javljaju sa željom da im buket postane uokvirena uspomena. Mašta proradi čim Danijela vidi cvijeće koje joj je mladenka povjerila i zatim počinje slagati sliku. Zahtjevniji dio kreativnog procesa je prešanje.

- Cijeli buket trebam rastaviti, znači na sve dijelove, latice, svaku laticu zasebno prešam i onda se treba to sušiti nekih mjesec do mjesec i pol. U međuvremenu trebam mijenjati papire, okretati. Vlažne papire vaditi van, okretati latice, tako da zapravo jedno tridesetak sati kroz nekakav cijeli taj proces, od nekih mjesec, mjesec i pol mi ode na samo prešanje, naglašava Danijela. 

Uživa gledati dokumentarce o biljnom i životinjskom svijetu, ali i prošetati šumom. Inspiraciju u tren oka pronađe u prirodi koja je okružuje, a stvara i slike životinja te portrete.  

- Taj životinjski i biljni svijet jako volim. Nekako sam orijentirana na tu stranu. Fora je vidjeti neku životinju od cvijeća napravljenu. Nemam ja svoj vrt, ali imam brata, iza kuće imamo vrt. Zapravo su to uglavnom maćuhice, hortenzije, ruže. Znači, to je sve domaće cvijeće koje se kupi na placu i posadi. Nije da sad ja uzgajam, da imam nekakvu farmu cvijeća, to nemam. Bilo bi lijepo, možda jednog dana, govori. 

Upravo joj brat ručno izrađuje preše, a u osmom mjesecu imala je izložbu svojih cvjetnih radova.

Osim što ga preša, nerijetko crta cvjetne ilustracije pa je stvorila i bojanku za odrasle.

- Crtanje me opušta. Pustim nekakav jazz, poslušam možda neku audio knjigu, šetnja prirodom i gledanje dokumentaraca. To je sve što mi je dovoljno, rekla je Danijela.

Danijela Ninić nastavlja stvarati cvjetne okvire i čuvati sjećanja na najsretnije trenutke. Svojim hobijem vjenčanim buketima udahnjuje novi život koji, kao najljepša uspomena, ostaju uokvireni na zidu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!