Vlatka voli uniformu, red i pravila pa je postala - zaštitarka

08.03.2022.

10:53

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/HRT

Vlatka Inhof

Vlatka Inhof

Foto: HTV / HRT

Iako se posao zaštitara dugo vremena smatrao „muškim“ zanimanjem, danas više nije neuobičajeno vidjeti ženu koja se bavi istim poslom – odličan primjer toga je Vlatka Inhof koja svoj posao zaštitarke danas obavlja u jednoj javnoj ustanovi u Požegi.

- Kad sam počela 2003. godine bilo je jako malo žena, a sad ima pet tisuća žena u zaštitarstvu – to je ogroman broj. Tada se uglavnom radila nekakva recepcija ili ulaz, finije radno mjesto, bez noćnih smjena. Danas žene rade sve – od pratnje novca, banki, apsolutno sve. Veća je ravnopravnost žena, priča Vlatka.

Za nekoga tko želi postati zaštitar, kaže, važno je imati završenu srednju školu. Posao je moguće obavljati i uz studiranje i savršen je za mlade osobe, smatra.

- Pogotovo ako je na izdvojenom objektu gdje po noći nema ništa osim obilazaka. Ima čitavu noć da uči.

No, zaštitarska služba dugo se bori za beneficirani radni staž, a Vlatka ističe kako to nije jedina nepravedna stvar u ovoj djelatnosti.

- Imamo recepcionare koji rade naš posao bez licence, a mi smo platili pristojbe državi da radimo kao zaštitari, da imamo licencu i pazimo da ju ne izgubimo. Od beneficiranog radnog staža mislim da nikad ništa, mislim da je to mit - a plaća je minimalac, kaže Vlatka.

Priznaje kako je u svom poslu imala neugodnih situacija, ali i onih pozitivnih koje joj uljepšaju dan.

- Kad uopće ne očekuješ da će se na kraju nasmiješiti.

S vremenom je stekla i više strpljenja za ljude, ističe.

- Iskustvo i godine starosti su utjecale na to. Prije sam bila dosta svojeglava, a sada sam u top formi - mislim da sam trenutno najbolji zaštitar, zaključuje.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!