Voda je život, a Gacka je za Gačane mnogo više od toga

08.05.2022.

12:42

Autor: Hrvoje Matejčić/Dnevnik/HRT

Ribolov na Gacki

Ribolov na Gacki

Foto: Dnevnik / HRT

Na radost ribiča iz Hrvatske, ali i svijeta, otvorena je ribolovna sezona na Gacki, rijeci na kojoj se mušicama love najveće pastrve. I ove je godine poribljena potočnom pastrvom, ali i kalifornijskom, te prvi put lipljanom. S ribolovnom sezonom počela je i ona turistička, a s njom sve bolji poslovi - za obližnje OPG-ove.

Sportski su ribiči jedva dočekali početak ribolovne sezone.


- To je jedan jedinstveni raj na zemlji. Tko obožava ribolov, rijeka Gacka je broj jedan, to svi znaju, kaže nam Milan.


- Cjelokupno iskustvo, uživanje u prirodi, upoznavanje biljnog i životinjskog svijeta oko nas, to je ono po mom mišljenju što mušičarenje predstavlja, kaže Tomislav.


Gacka je ove godine poribljena domaćom pastrvom, ali i nekim novim vrstama.


- Ukupno će biti još dvije tone potočne poribljeno, također smo ishodovali dozvolu za poribljavanje kalifornijskom pastrvom koja nam je ukinuta 2019. i s osam tisuća komada lipljana, što je nešto novo na Gackoj, kaže Josip Orešković, voditelj gospodarenja rijekom Gackom.


Turistička sezona u Gackoj dolini traje cijelu godinu, no s početkom ribolovne sezone mnogobrojni smještajni kapaciteti bolje se pune. 


- Volim kad mi dođu ribiči. Volim ja sve goste, da se razumijemo, ali volim kad mi dođu i ribiči jer onda je to nekako u mom fahu, jer onda se nađemo i onda je to priča do besvijesti, kaže Damir Božičević, iznajmljivač iz Otočca.


Uz Gacku nekoliko je OPG-ova koji upravo ovdje proizvode vrhunske domaće delicije.


- Prolaze pored našeg gospodarstva pa zastanu, pitaju gdje bi mogli kupiti, imamo li za prodati ili u svježem ili u prerađenom obliku, i samim time nama je Gacka super, kaže Helena Bogdanić, vlasnica OPG-a iz Otočca.


- Omogućava lokalnim proizvođačima kvalitetne namirnice koje rastu uz samu rijeku Gacku tako da se lokalna proizvodnja dobro širi, kaže Viktorija Rogić, direktorica TZ-a Otočca.


Voda je život, a Gacka je za Gačane mnogo više od toga. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!