Vratili gimnastiku u Vukovar

20:08 / 14.11.2021.

Autor: Zrinka Perić/Daniel Gurov/Dnevnik/HRT

Mali vukovarski gimnastičari

Mali vukovarski gimnastičari

Foto: HRT / HRT

Obitelj Stojšić dugih je 15 godina u prognaničkoj sobici u Zagrebu sanjala o povratku u svoj Vukovar. Iako su u ratu izgubili sve, vratili su se i na ruševinama krenuli ispočetka. U gradu heroju osnovali su gimnastički klub koji je danas među najboljima u zemlji. 

Iako su im samo tri, mali vukovarski gimnastičari s ravnotežom nemaju nikakvih problema.

Monika Zovko je već zlatna sportašica. Njezin salto je bez pogreške a medalje, kaže, više i ne broji.

- Dajemo sve od sebe i što možemo i ne možemo. I ako ne budemo na postolju, ponosne smo na sebe – kaže Monika.

Djevojke s Dunava među najboljima su u državi. Bio je to i Bosiljkin san ratne 91. u progonstvu. Iako su u Vukovaru izgubili sve, na ruševinama su krenuli ispočetka.

- Nismo se osjetili kao doma tamo gdje smo bili i od 2006. je pala odluka da se vratimo u Vukovar. Bila je to zajednička odluka cijele obitelji. 40 godina u gradu nije bilo gimnastike, okupili smo desetak zaljubljenika u taj sport i osnovali klub – kaže Bosiljka Stojšić, Gimnastički klub Vukovar.

Njihova kći prvo je kršteno dijete u Vukovaru nakon mirne reintegracije. Danas svojoj unuci pričaju o tragediji i uče ju miru i toleranciji.

- Mi smo klub koji nema niti razmirica niti podjela. Ulaskom u ovu dvoranu oni su sportaši – naglašava Đorđe Stojšić.

Spajaju ih Dunav, parkovi, sportska igrališta i ulice obnovljenog grada, a u gradu heroju nastavljaju zlatnim slovima pisati povijest vukovarskog sporta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!