07:00 / 05.04.2021.

Autor: HRT/Regionalni dnevnik/Ana Papec

Vrijedne žene iz Udruge "Trnovečko srce" i danas njeguju običaje

Žene iz Udruge Trnovečko srce čuvaju tradiciju svojega kraja

Žene iz Udruge Trnovečko srce čuvaju tradiciju svojega kraja

Foto: HRT / Regionalni dnevnik

Žene iz Udruge Trnovečko srce čuvaju tradiciju svojega kraja. Kako se slavi Uskrs nadomak Varaždina predstavile su i ekipi HRT-a.

U trnovečkom kraju nekada se živjelo skromno, ali se zato znatno držalo do najvećeg kršćanskog blagdana - Uskrsa. Veliki tjedan bio je baš kao i danas - tjedan velike pripreme. Domaćice su danima spremale jela za uskrsni doručak.

- Cijela kuća je mirisala po domaćem kruhu, našem "bidru", po šunkici, po kuhanim jajima ali to nisi smio dirnuti jer je bio post, ističe Branka Makšan, predsjednica Udruge žena "Trnovečko srce".

Vrijedne žene iz Udruge "Trnovečko srce" i danas njeguju običaje, pripremajući tradicionalna jela za uskrsnu košaru. Posebno ističu kruh, takozvani "bider".

- Brašno,ulje, kvasac, sol, šećer i mijesi se glatko tijesto te se mora dosta dobro tuči da postane lijepo glatko, navodi Ana Tuđan, članica Udruge "Trnovečko srce".

Nije se izgubila ni radost ukrašavanja jaja. Za oslikavanje pisanica upotrebljavalo se sve ono što se imalo kod kuće ili na vrtu - poput lupina luka i soka od cikle.

- Bilo je sve prirodno, pa smo znali na livadi nabrati razno bilje ili lišće i onda smo stavili na jaje, na jaje smo navukli čarapu koju smo onda zavrnuli, rekla je Danica Mraz, članica Udruge "Trnovečko srce".

Za nošenje jela na blagoslov zadužene su žene, odjevene u najnoviju odjeću.

- Toga dana nam je baka znala reći, požurite se doma sa blagoslova. Ako prije dođete kući, prije ćete okopati kukuruz ili grah od drugih u selu i zapravo polje bude prije sređeno, rekla je Branka Makšan, predsjednica Udruge žena "Trnovečko srce".

Na sam Uskrs oko stola se okuplja cijela obitelj i blaguje. Pazi se da ni jedna mrvica ne završi na podu.

- Cijela familija je morala blagovati nagnuta nad stolom i ništa se nije smjelo nadrobiti jer je to bilo sveto, dodaje Makšan.

I danas je svečano, ali nije isto. Kažu, mlađi naraštaji te običaje poštuju, ali ih smatraju zastarjelima i manje bliskima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!