Iza pčelara su tri olovne godine, boje se novih trovanja

29.01.2022.

17:05

Autor: Ivica Grudiček/T.D./Regionalni dnevnik/HRT

Uginula pčela

Uginula pčela

Foto: Sanjin Strukic / PIXSELL

Zalihe meda imamo, a cijene su i dalje stabilne - tvrde u Hrvatskom pčelarskom savezu. No, na sjeveru zemlje upozoravaju na katastrofalan niz - tri godine prinosi su loši, Međimurje još sanira štetu nakon velikog trovanja pčela 2020. pa mnogi u pčelarstvu ne vide budućnost. 

Galerija
Pčelari, Foto: Regionalni dnevnik/HRT
Pčelinjak, Foto: Regionalni dnevnik/HRTPčelinjak, Foto: Regionalni dnevnik/HRT

Kraj je siječnja, naši vrijedni pčelari iz Varaždina i Međimurja kontroliraju pčelinjake. Sve je dobro, kažu, kad su pčele smirene, zdrave i zadovoljne. No početak godine i nije previše obećavao.

- Za Novu godinu, toplo je vrijeme bilo loše za pčele jer usred tih klimatskih promjena pčele izlijeću, više se kreću, izlaze, dolazi do nagle promjene vremena, dolazi do gubitaka, troši se više hrane, rekao je Vladimir Šobak, Varaždin.

Ali cijela 2020. ih je, kažu izludila. Turbulentne promjene, toplina, mraz, kiša, suša, vrijeme je čak i ove inteligentne kukce zbunilo. 

- Vremenske nepogode su bile takve da je prvo mraz, onda suša, onda opet temperature koje su sve uništile. Tako da većinu vremena pojedina društva i zajednice sam morao prihranjivati, pogotovo ove mlade rojeve, koji su zavisili od toga što im daš, rekao je Ivan Kanižaj, Nedelišće.


Bez prihranjivanja - ne bi bilo opstanka zajednice. A Međimurci još saniraju štetu nakon velikog pomora 2020. zbog trovanja.

- To su pčelari već i sanirali, puno im je pčelara i pomoglo. Preko ministarstva su dobili odštetu, pa idu preko mjere 5.2 gdje će se kupiti pčelinje zajednice i košnice. To se bude saniralo, ali bojimo se nekih novih trovanja, upozorava predsjednik Udruge pčelara Međimurske županije Željko Trupković

Preživjeli su olovne godine, ali i ostali bez zaliha tog dragocjenog domaćeg proizvoda. Nitko nema meda, upozorava Goran Danko iz Pčelarskog društva Varaždin - ni za vlastite potrebe. Dodaje kako je med uvijek prodavao za 80 kuna, a sada je cijenu podignuo na 100.

Ipak, za nekoliko mjeseci cvjetaju prve biljke, pčelari počinju s vrcanjem pa se nadaju da će koliko-toliko obnoviti zalihe. Ali i pratiti trend - sveprisutnog poskupljenja.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!