Vrsarski kaštel iz davnina

21.09.2022.

07:07

Autor: Anita Bartolović/V.K./Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Kaštel iz davnina

Kaštel iz davnina

Foto: HTV / HRT

Administrativnu vlast u Vrsaru u 17. stoljeću vodila je grofovija porečkih biskupa. Ulazak i izlazak iz grada bio je strogo kontroliran.

Statut je propisivao pravila i zabrane. Kazna za neposluh bila je izgon ili stup srama. Red je čuvao tadašnji upravitelj - gaštal.

- Ženama je zabranjen ulazak u oštarije, zabranjeno je unositi oružje, zabranjeno je kockanje, zabranjeno je ulaziti s bradom. Postoji samo jedna peć za kruh, izvoz/uvoz ribe strogo je kontroliran, rekao je Gaštal, čuvar zakona i reda.

Hrana koja je prošla provjeru prodavala se na tržnici i zatim pripremala.

- Pripremamo pravu istarsku juhu. Recept se zna, tradicionalno slatko crno vino sa šećerom, paprom i maslinovim uljem govori Mirjana Živković, ugostiteljica.

- Pljukance s kupusom. Najprije popržimo kapulu sa slaninom, dodamo svježe sjeckani kupus, dinsta se sve, u međuvremenu se naprave pljukanci, kuhamo i onda sve zajedno pomiješamo, naglašava Lučana Sadrić, ugostiteljica.

U mirisima i okusima uživali su i posjetitelji. 

- Prelijepo je, uživamo i nazdravljamo uz sjajno crno vino. Ono nam je najbolje. Živjeli!, govore Willy i Anna iz Njemačke.

- Sve je super, fritule i vino, sve je odlično, rekla je Anna.

Sajam je tako oživio kulturnu i povijesnu baštinu Vrsara.

- Koristili smo interpretaciju baštine kod analize starog statuta koji je stariji više od 300 godina. One održavaju identitet mjesta, predstavljaju našu kulturu, a istraživanja su pokazala da kulturne manifestacije pozitivno utječu na održivost cijele destinacije , istaknula je Klara Trošt Lesić, direktorica HTZ Vrsar.

Destinacije koja se ovom manifestacijom vratila u burno 17. stoljeće. 


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!