16:53 / 05.03.2021.

Autor: Žana Morović/Regionalni dnevnik/M.Š./HRT

Vrsi postaju "Pametno selo"

Ilustracija

Ilustracija

Foto: HTV / HRT

Jedna od najmlađih općina u Zadarskoj županiji - Vrsi - među prvima u Hrvatskoj usvojila je strategiju Pametnog sela. Projekt financira Europski fond za ruralni razvoj, a u petogodišnjem razdoblju trebao bi unaprijediti život mještana. 

Koncept "Pametnog sela" uvodi digitalizaciju u mnogim sektorima, pa i poljoprivredi.

- Oko suzbijanja bolesti, preventive, kada prskati..., kaže Zvonimir Milutin, vlasnik obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva.

Zvonimir je pčelar. Ima nasade badema i maslina. Uzgaja povrtlarske kulture.

- Nadamo se lakšem plasmanu naših proizvoda, ističe direktorica Turističke zajednice Općine Vrsi Rafaela Maraš.

I turistički proizvodi unaprijedit će se kroz digitalna rješenja.

- Sve ono što vidimo u najpopularnijim turističkim odredištima, kao interaktivni panoi, kao virtualne šetnje, to će, zahvaljujući ovom projektu, zaživjeti u Vrsima, ističe.

Mrežom biciklističkih staza već se stiže do kulturno-povijesnih spomenika, koji će poput srednjovjekovne crkve sv. Lovre, uskoro biti virtualni vremeplovi.

- Tako da će posjetitelji koji dođu, moći očitati QR kod na interaktivnoj tabli i oni će dobiti uvod na koji način se tu povijest odvijala. Konkretno vrijeme srednjeg vijeka kad su se vodili tursko-mletački ratovi, kaže Šime Stojak iz općine Vrsi.

Koncept Pametnog sela znači i veću brigu o okolišu. Upravo grade punionicu za električna vozila.

- U općini Vrsi se svakodnevno radi na novim razvojnim inovativnom projektima koji su od velikog značaja za lokalno stanovništvo, ali i za turiste kojih je sve više. 

Sve više je i mladih obitelji koje ostaju živjeti u Vrsima i koje pozdravljaju razvoj općinskog e-sustava, kaže Toni Perinić iz općine Vrsi.

- Gdje ćemo nastojati smanjiti papirologiju da se sve može u digitalnom obliku izvoditi, kaže Andrea Burčul, viši stručni suradnik za EU fondove u Općini Vrsi.

Za realizaciju strategije Pametno selo u Vrsima imaju na raspolaganju novac Europskih fondova , a vremena - do 2025.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!