Vučna služba, automobil, traktor i bager u jednom

17.09.2021.

21:07

Autor: Marko Percan/Dnevnik/P.F./HRT

Najveći i najteži boškarin u Istri

Najveći i najteži boškarin u Istri

Foto: Dnevnik / HRT

Zanimljiva priča stiže iz Istre, a govori o opstanku jednog od simbola županije, autohtonog istarskog vola - boškarina. Devedesetih godina prošloga stoljeća gotovo su izumrli, no od tada je njihov broj u blagom porastu. Pulska ekipa HRT-a pronašla je trenutačno najvećeg i najtežeg u Istri.

U selu Gospodi živi poseban gospodin. Nježni div u početku je bio sramežljiv pred kamerama. A zatim se pokazao u punom sjaju.

 Šarožin ima tek sedam godina, no već teži gotovo tonu i pol. Ova životinja nekad je bila poput najkorisnijeg radnog stroja. Vučna služba, automobil, traktor i bager u jednom.

Volovi su se koristili za sav rad u poljoprivredi - oranje, vožnju, sve što je bilo teško radilo se s njima, objasnio je vlasnik boškarina Mario Udovičić.

I to sve do kraja 70-ih godina prošlog stoljeća. A onda su ih zamijenili traktori. Mario svojeg Šarožina ima samo zbog ljubavi. A to zahtijeva mnogo davanja. Šarožin dnevno popije i do 100 litara vode. O količini sijena koju pojede, da ne govorimo.

- Ča je stari moj, neće te nidan ne, rekao je Udovičić boškarinu.

Ne da Mario svojeg vola. Ne da staru štalu ni svoju zemlju.

- Bio je čovjek koji mi je davao 2 milijuna eura neka mu to prodam, a ja sam rekao ne. Ti imaš novce, ali ne za mene, ja to ne prodajem, istakknuo je Udovičić.

Ne može se sve kupiti novcem. Mariju su 83 godine. Poručuje kako su poticaji županije premali. Zato mu u uzgoju volova pomaže obitelj. Ali...

- Kad me ne bude zatvorit će se štala, navodi Udovičić.

Nadamo se ne tako brzo. Jer boškarin predstavlja tradiciju i kulturu vrijednih stanovnika istarskog poluotoka.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!