06:06 / 11.04.2021.

Autor: Zrinka Perić/Dobro jutro, Hrvatska/HRT

Vukovar kakav još nismo doživjeli

Turistički vodiči u povijesnim kostimima

Turistički vodiči u povijesnim kostimima

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Vukovarski turistički vodiči planiraju obogatiti ponudu baroknog grada putem oživljene demonstracije povijesti. Za početak, odijevat će se u kostime s početka 19. stoljeća i pokušati na autentičan i inovativan način turistima približiti bogatu kulturnu-povijesnu baštinu grada na Dunavu.

Lepršava haljina, volani i mnogo čipke. Tako odjevene šetale su gradom bogate Vukovarke u 19. stoljeću. Utegnute u korzete dame su i tada znale da za modu i ljepotu valja trpjeti. Amaterske glumce Tijanu i Davora kostimi su vratili par stoljeća unatrag. Uloga bogatog bračnog para iz 19. stoljeća oduševila ih je.

- Ova odjeća ima jako puno slojeva i treba puno više vremena da se obuće. Cijelo vrijeme hodam uspravno a nitko od nas ne hoda uspravno počela su me malo boljeti leđa, kaže Tijana Pavliček. Taj stil života, šetnja dok kmetovi rade, kaže kroz osmijeh Davor Babić - sviđa mu se.

O bogatoj prošlosti grada heroja pričat će turistima u laganoj šetnji baroknim središtem, od dvorca Eltz kroz svodove Vukovara - koji bez daha ostavlja arhitekte, povijesničare, prolaznike.

Nažalost prošle je godine zbog pandemije koronavirusa u Vukovaru pristalo samo 14 kruzera pa posla za turističke vodice gotovo nije bilo. Siječanj i veljača prije proglašenja pandemije bilježili su 9 postotni rast u dolascima i noćenjima i najavljivali rekordnu godinu. U 2020. najavljen je bio dolazak 346 kruzera.

Vukovarci se nadaju da će im ovo ljeto Dunavom doploviti više gostiju. Na obali ih čekaju Tijana i Davor koji će im pokazati Vukovar kakav još nisu doživjeli.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!