[VIDEO] Emir Ekić u 12 sati padobranom skočio 60 puta

26.06.2021.

16:41

Autor: Igor Ahmetović/Regionalni dnevnik/HRT/D.D.

Za 60. rođendan 60 skokova padobranom za Emira Ekića

Za 60. rođendan 60 skokova padobranom za Emira Ekića

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Jedan od najiskusnijih hrvatskih sportskih padobranaca Emir Ekić u povodu svog 60. rođendana na aerodromu Lučko oborio je hrvatski rekord u skokovima s padobranom unutar 12 sati. Na aerodromu Lučko u Zagrebu skočio je ukupno 60 puta. 

Za to mu je trebalo 11 sati i 26 minuta, a u to vrijeme uračunato je i točenje goriva te promjena pilota. Skakao je sa visine od tisuću metara, a svaki skok trajao je prosječno deset minuta. S prvim skokom počeo je nešto poslije sedam sati ujutro, a 60. skok završio je u 18 sati i 34 minute. Obaranje hrvatskog rekorda u broju skokova u 12 sati vrhunac je njegove padobranske karijere. 

- Nakon ovih 60 skokova zaredom osjećam se malo umorno, ali osjećaj zadovoljstva i ispunjenja nakon 60-tog skoka je nadmašio sav umor. Drago mi je što sam mogao ispuniti svoju želju te se nadam da će mlađe generacije hrvatskih padobranaca obarati i postavljati nove rekorde, poručio je Emir Ekić, koji ove godine navršava 60 godina života i 30 godina bavljenja padobranstvom.

Emir iza sebe ima više od 30 godina iskustva s više od četiri i pol tisuće skokova. Skakanje padobranom mu, kaže, nikada neće i ne može dosaditi: "Kad skočite jednom, hoćete još, pa još, i nikad kraja", kaže. Potporu u obaranju rekorda pružila mu je cjelokupna hrvatska padobranska zajednica, brojni prijatelji i Zagrebački zrakoplovni savez. Za skokove je koristio 20-ak padobrana koje je vrijedna ekipa složila i pripremila za svaki skok.

- Svi mi sportski padobranci si sami pakiramo padobran. Nakon malo iskustva dođete do toga da za nekih sedam, osam, deset minuta spakirate padobran, objašnjava Elvis Kišetović, sportski padobranac. Ali, najveća potpora je ipak, kaže Emir, supruga Martina Schauer Ekić koju je kao instruktor upoznao na tečaju padobranstva.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!