Za brijunske životinje nema zime - više jedu i griju se

10.02.2023.

20:09

Autor: Klara Dujmović/Dnevnik HTV-a/IMS/HRT

Za brijunske životinje nema zime

Za brijunske životinje nema zime

Foto: HTV / HRT

Za brijunske životinje nema zime. Unatoč hladom vremenu životinjama tog naciolnalnog parka ničega ne manjka. Djelatnici se trude da im pruže najbolju moguću njegu i osiguraju dovoljno hrane. Uz pojačane količine sijena i vitamina, te grijane apartmane - ni studen im ne može ništa.


Poslastica za Lanku. Pomno se pazi da u svakodnevnoj prehrani ima dovoljno voća i povrća.

- Ona pojede 45 do 50 kilograma i oko 6 kg povrća i voća. I još sijeno, slama, brst, lišće i vitamine dobiva, rekla je Francisca Lopes, djelatnica NP-a Brijuni. 

Buru ne voli, pa se dok puše skriva u grijanoj nastambi. No za ovakvoga hladnog ali sunčanog vremena redovito vježba.

Podizanje noge ili prelazak preko balvana.Tim se kretnjama drži u formi, ali na taj način se prati i njezino zdravstveno stanje.

- Prelazak preko panja radimo da vidimo kolika je amortizacija kukova i ostalih zglobova. Ona je slon u poodmaklim godinama recimo i ona treba vježbat, treba se aktivirat, da bi znali ima li bolove, da li je u mogućnosti još to napraviti, kazala Dorotea Ćosić, djelatnica NP-a.

Neki se stanovnici Brijuna s hladnim danima sele u zimske nastambe.

Ondje kao pravi vremešni gospodin Koki uživa u sjemenkama i grijanom prostoru. 

- Oni imaju grijano kroz cijeli dan. Cijelu zimu oko 25 stupnjeva ili više, do 30 maksimalno, kazala je djelatnica Franceska.

Posebna se njega posvećuje svim stanovnicima. 

Mnoge životinje podrijetlo vuku iz toplih afričkih krajeva. No naraštajima su ovdje pa su se navikle na naše zime.  

- Sve životinje koje žive u Safari parku jako dobro podnose ovu klimu. Naime, mikroklima Brijuna je prepoznata kao vrlo pogodna klima za razne životinje. Između ostalog i egzotične, još prije 100-tinjak godina, kaže Alena Sprčić, v.d. voditeljice stručnih poslova, NP Brijuni.

Svim se životinjama u Parku zimi prehrana pojačava. I to sve do proljeća, kada će uživati u blagodatima toplijeg vremena. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!