07:00 / 06.01.2022.

Autor: Sara Badžek/Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Za Prijatelje životinja stari problemi u novoj godini

Pas u azilu

Pas u azilu

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Čakovečka udruga Prijatelji životinja u novu je godinu ušla sa starim problemima. Nakon što su 2018. završili s prvom fazom projekta kastracije i liječenja pasa iz romskih naselja činilo se da je problem riješen. No, u prosincu su ih samo iz jednog naselja zbrinuli više od stotinu.

Briga za ostavljene, tužne njuške nije nimalo laka. Međimurski volonteri nagledali su se tužnih scena.

- Nažalost, zna biti teško, ali koliko god ima teških priča, ima i jako lijepih udomljavanja, dragih ljudi koji nam pomažu, predivnih sretnih priča o udomljavanju starih, bolesnih, nepokretnih, rekla je Monika Hudin iz Udruge "Prijatelji životinja i prirode".

Nova godina - stari problemi - nečipirani i nekastrirani psi iz romskih naselja. Pa ponovno apeliraju na mjerodavne inspekcije da se uključe.

- Trenutno se brinemo oko 400 pasa, porasli smo jer smo pokrenuli projekt zbrinjavanja pasa iz romskog naselja i umjesto 50, u dva tjedna pokupili smo 50 odraslih i 104 štenca, rekla je voditeljica azila Aleksandra Hampamer.

Računica nije pozitivna. Otrpilike 6 tona hrane mjesečno, samo u prosincu sto tisuća kuna računa kod veterinara - više od predviđenog. Snalaze se od donacija. Danas je potpisan ugovor o sufinanciranju sa 200 tisuća kuna iz županijskog proračuna.

- Već nekoliko godina sufinanciramo sklonište, pa pozivamo druge jedinice lokalne samouprave da se uključe kako bi pokazali humanost, senzibilitet, rekao je međimurski župan Matija Posavec.

Nove izazove u azil nažalost donosi i poznati hrvatski trend iseljavanja i starenja stanovništva - stiže im sve više vlasničkih pasa.

- Mi smo primili prošle godne preko 200 pasa, 10 puta više. A oni u skloništu mogao bi se roman napisati kolko je to njima stresno, dodala je Hamper.

Nadaju se zato još većem broju udomljavanja. A u dva desetljeća udomili su oko 15.000 pasa. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!