"Žene kosovske doline" pokreću život u svom kraju

02.03.2021.

07:01

Autor: Dnevnik/IMS/HTV

Topli obroci za stare i nemoćne

Topli obroci za stare i nemoćne

Foto: Dnevnik 2/IMS/HTV / HRT

Gerontodomaćice Udruge "Žene kosovske doline" već godinama obilaze stare i bolesne, u Općini Biskupija kod Knina, a sada im donose i tople obroke.  Riječ je o trogodišnjem projektu koji financira država, a Udruga planira povećati broj korisnika kojima će dijeliti obroke.


Ruke joj se pozlatile - čuje se u Biskupiji, jer obrok na žlicu preporodio je njih dvadeset koji kuhano jelo nisu pojeli odavno. Teška je starost kad tijelo izdaje.

-  Ne kuvam, ne. Nemerem jadna. Ne kuvam ništa, kaže Ilnika Manojlović dok joj topao ručak na kućna vrata u Markovcu donosi dostavljač. Donio je, kaže, juhu i teletinu.

-  Mislim da im ovo dođe kao neka okrijepa, pošto oni jako slabo jedu sa žlicom. I zaboravili su jesti sa žlicom, govori  Bogdan Berćić, dostavljač iz Udruge "Žene kosovske doline".

"Žene kosovske doline" dnevno podijele dvadeset kuhanih obroka. I to je tek početak, ističu, jer interes je velik.

Kuharica Bosiljka Zubčić zna kakva jela trebaju stari ljudi. - Umjereno radim, blago, fino da svak može da pojede, kaže. Žene su kuhinju opremile uz pomoć općine. Tražile su i dobile licenciju za pripremu i podjelu toplih obroka. A kriterije za besplatan obrok - u Općini i njezinih osam naselja, znaju svi.

- Osobe koje žive u samačkom domaćinstvu, tko nema djecu, tko ima jako mala primanja. I ono što je nama drago, što smo mi vidjeli da su oni živnuli,  da se raduju životu, a sve je to zasluga tog obroka, zna Radmila Berić, predsjednica  Udruge "Žene kosovske doline". 

"Žene kosovske doline" pokreću život u svom kraju. Već osam godina. Mjestani Biskupije potvrdit će - uspješno! 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!