Za udomljavanje napuštenih pasa potrebno je veliko srce

18.02.2023.

07:04

Autor: Maja Kubik/T.D./Regionalni dnevnik/HRT

Udomljavanje pasa

Udomljavanje pasa

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Sklonište za nezbrinute životinje Grada Zagreba prošle je godine imalo čak 1.375 intervencija vezanih uz pse i mačke.

Zahvaljujući udruzi Noina arka, imao je i poseban program za ranjene pse. Riječ je o životinjama koje su ozljede zadobile uglavnom u prometu. Ponekad je potrebna i amputacija. Cilj je, osim spašavanja i udomljavanje, a mi smo pronašli djevojku koja je udomila ne jednog već tri ranjena psa.

- Svađa nema, šefica jedino zna malo komplicirati kad je hrana u pitanju, ali uglavnom su dobri, rekla je Maja Ćosić, udomiteljica pasa.

Oni su ranjeni psi. Iza svakog je tužna priča. Larryja je napao drugi pas, prednju je nogu trebalo amputirati, a takvog ga njegov vlasnik više nije htio. Završio je u udruzi Noina arka gdje je volontirala Maja.  

- Bila je to ljubav na prvi pogled. On s tim svojim smeđim okicama kad me pogledao, to je bilo to, rekla je Maja.

I tako je postao njen, a ona njegova. Imati psa s tri noge nije bio problem, tražili su Larryju društvo. A što je bolje od još jednog psa s tri noge? U njihov život ušla je Amber kojoj je bila propucana prednja šapa.

Rori je najmlađa članica društva. Nađena je na cesti, s lancem koji joj se urezao u vrat. 

- Ona se stvarno bojala svega, ima još malo taj moment nepovjerenja, ali uz njih se ona jako opustila, naglasila je Maja.

Djevojka s tri ranjena psa ne prolazi neopaženo. Različite su reakcije ljudi - od onih koji kažu: kakav herojski čin, do okretanja glave ili sažaljenja. 

- Hrabro ili ludo, mislim da je kombinacija jednog i drugog. Volontirajući u toj udruzi, imala sam ih priliku i malo bolje upoznat i vidjeti kako oni s time funkcioniraju, tu se dogodio nekakav klik, rekla je Maja.

Za udomljavanje napuštenih pasa potrebno je veliko srce. A za udomljavanje onih ranjenih, još veće. A Maji se strpljenje i ljubav vraćaju - trostruko.  Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!