Zagreb dobiva prvi objekt za zbrinjavanje divljih životinjskih vrsta

05.11.2021.

16:57

Autor: M.Š./Hina/HRT

Projekt u Dumovcu

Projekt u Dumovcu

Foto: Robert Anic / PIXSELL

Zagreb će dobiti prvi objekt za smještaj i zbrinjavanje divljih životinjskih vrsta u sklopu Skloništa za nezbrinute životinje "Dumovec", a njegovu realizaciju omogućio je EU projekt "Oporavilište za divlje životinje - Modernizacija Zoološkog vrta grada Zagreba III faza".

Ukupna vrijednost projekta je oko 22,7 milijuna kuna, od čega je šest milijuna kuna sufinancirano sredstvima EU. Projekt se provodi od 1. srpnja 2020. do 30. lipnja 2023.

Zbrinjavanje ozlijeđenih, iscrpljenih ili oduzetih zaštićenih vrsta napokon će biti u posebnom objektu, takozvanom "oporavilištu", koje će se sastojati od specijaliziranih prostora površine veće od 1300 četvornih metara.

U prizemlju objekta bit će zbrinuti napušteni psi, po prvi puta u pojedinačnom smještaju, a na katu ozlijeđene i iscrpljene divlje životinje s područja Zagreba, strogo zaštićene vrste iz cijele Hrvatske te one oduzete u prekograničnom prometu.

- U objektu će se nalaziti suvremena karantena i veterinarska ambulanta, nabavit će se vozilo prilagođeno prijevozu životinja, oprema za hvatače i oprema za označavanje životinja koje se puštaju u prirodu, kaže voditeljica projekta Davorka Maljković.

- Osim unaprjeđenja sustava zbrinjavanja životinja, objekt se gradi sa ciljem povećanja svijesti o važnosti očuvanja divljih vrsta, naglasio je ravnatelj Zoološkog vrta Damir Skok.

Ističe da oporavilište u sklopu Ustanove djeluje od travnja 2017., a već prve godine skrb je pružena za 140 životinja.

- Svake godine broj je samo rastao pa je tako kroz iduće tri godine u oporavilištu koje djeluje u sklopu naše ambulante zbrinuta 941 životinja, kaže Skok.

Zamjenik zagrebačkog gradonačelnika Luka Korlaet istaknuo je važnost očuvanja zelene infrastrukture i značaj projekta za Zagreb i građane.

- Povećanjem kapaciteta oporavilišta, ojačava se i kapacitet grada u rješavanju otvorenih pitanja u vezi zbrinjavanja životinja - uzevši u obzir da je naš grad urbana zelena sredina koja je, osim kućnim ljubimcima, dom i mnogim divljim životinjskim vrstama, istaknuo je Korlaet.

Ida Partl iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja rekla je da Ministarstvo koordinira rad 11 oporavilišta u Hrvatskoj, a iz Kohezijskih fondova će se financirati još šest projekata.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!