Zagreb se nakratko vratio u srednji vijek

13.11.2022.

Zadnja izmjena 23:07

Autor: Mateja Ribičić/Dnevnik/HRT/IMS

Zagreb se nakratko vratio u srednji vijek

Zagreb se nakratko vratio u srednji vijek

Foto: HTV / HRT

Zagreb se nakratko vratio u srednji vijek. Prije 780 godina Gradec je Zlatnom bulom kralja Bele IV proglašen slobodnim kraljevskim gradom. U povodu te obljetnice Muzej grada Zagreba organizirao je radionice mačevanje, streličarstva i kaligrafije, a posjetitelje su kroz muzej vodili kralj Bela IV i kraljica Marija.


Kada je prije više od 7 stotina godina kralj Bela IV. posjetio Zagreb da bi mu podario status slobodnog grada - Zagrepčani su uzvratili toplom dobrodošlicom.

- Bili su obavezni mu prirediti 12 volova, tisuću kruhova i četiri bačve vina, kaže Marija Sabolić, muzejska pedagoginja, Muzej grada Zagreba.

A tradiciju dobrog domaćina njeguju u Muzeju grada Zagreba, gdje su posjetitelji mogli učiti o vještinama prijeko potrebnim u srednjem vijeku - mačevanju i streličarstvu.

- Savršeno je mačevati, osjećam se tako moćno, doduše s drvenim pomagalima, jer bojim se da bi ovo moglo dovesti do kroničnih ozljeda, ali predivno iskustvo. Iskusiti Zagreb kakav je nekad bio i zapravo osvijestiti kako smo i mi puni povijesti, kaže posjetiteljica Lucija.

A povijest je posebno zanimljiva kada lekcije drže - kralj i kraljica osobno.

- Kruna, plašt, prsluk i prekrasne cipele, kaže Hrvoje Majerović, kostimiran kao kralj Bela IV., muzejski vodič.

- Bili su zabavni, bili su dobri, pričali su na jedan zanimljiv način da djeca mogu više razumjeti. Kako se priprema papir za pisanje, pričali su nam o masci srama, kako su ih mučili...., govori posjetiteljica Sofija.

Neki su se okušali i u pisanju perom, ali i doznali kako su u srednjem vijeku dobivali tintu.

- Ovo je običan žir, kojeg je probušila osa i u njemu polegla jaja, on se napuhne. Ova šiška se onda mljela, stavljala u kišnicu i nakon nekog vremena su joj se dodavali sastojci od kojih se napravila tinta, objašnjava Daria Mesarić, Udruga Red čuvara grada Zagreba.

Iako je srednji vijek ostao zapamćen kao mračno doba, svi koji su danas nakratko zakoračili u to vrijeme bogatiji su za nova iskustva.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!